Hamilelikte Verem
Verem ya da diğer adıyla tüberküloz hastalığı, insan sağlığını ciddi etkileyen, tedavi edilmediğinde ölüme kadar götüren, çok çabuk bulaşma gösterdiğinden öncelikle aileyi daha sonra da çevreyi tehdit eden bir hastalıktır.
Gebelik süreci anne adayında görülen veremin hızla ilerlemesine yol açar. Bu sebeple verem hastası olan kadın tamamen iyileştiğinden emin olmadan ve doktor raporları ile bunu kesinleştirmeden hamile kalmamalıdır. Tedavide dinlenme ve düzenli ilaç kullanımı şarttır.
Hamilelikte Verem Bebeğe Geçer Mi?
Hamilelik süresince vereme yakalanılacak olursa mikrop fetüse (anne karnındaki bebeğe) geçmez bu sebeple de düşük ve ölü doğumlara neden olmaz. Ancak bebek doğduktan sonra anne ile temas ettirilmemesi gerekir. Erken dönem yani gebeliğin ilk zamanlarında sonlandırılması ise anne sağlığı açısından önemlidir.
Hamilelikte Veremin Tedavisi
Günümüzde verem hastalığı kesin tedavi edilebilir ancak erken dönemde tedavide çok daha kolay sonuç alınır. BCG aşısı anne tüberkülozlu olsun ya da olmasın bebeğe doğar doğmaz yapılması gereklidir. Ancak doğar doğmaz yapılması mümkün olmayan BCG aşıları doğumu müteakip ilk üç ay içinde gerekli testlerden sonra yapılmalıdır.