Uyku, vücudun ve zihnin dinlenmesine ve canlılık kazanmasına yardım eder. Gebelik süresinde anne vücudu her zamankinden daha fazla ve çabuk yorulur. Bu dönemde ruhsal gerilim de aşırıdır. Bundan ötürü annenin dinlenebilmesi ve ruhsal gerginlikten kurtulabilmesi için günde en azından 8-10 saat uyuması gereklidir. Uykusuzluğa karşı, aşağıda belirtilen önerilere uymalıdır:
1. Geç yemek yememek (yatmadan en az 2-3 saat önce),
2. Hafif bir akşam yemeği,
3. Mümkün olduğu kadar iyi havalandırılmış ve serin bir yatak odası,
4. Çok yumuşak olmayan ve çok kabarık olmayan bir yatak,
5. Pamuklu ya da patiskadan yapılmış hava geçirebilen ve dar olmayan gecelik,
6. Yatmadan önce heyecanlı televizyon programı seyretmemek, korkulu kitap okumamak ya da sinir bozucu tartışmalara girişmemek,
7. Yatmadan önce soğuk ve sıcak suyla ayak banyosu, ya da dizkapağına kadar soğuk suyla dolu bir küvette 1-3 dakika dolaşmak, ya da soğuk-sıcak suyla kol banyosu, çok sıcak olmayan suyla dolu bir küvete uzanarak birkaç dakika dinlenmek,
8. Kendi kendine idman yapmak. İlerideki konularda gösterilecek spor hareketlerini yapmak. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
HAMİLELİKTE DİNLENMENİN ÖNEMİ
Özellikle gebeliğin ikinci yarısında vücudun gevşemesi için kısa süreli bir öğle tatili yapmak ve dinlenmek çok önemlidir. Dinlenme sırasında bacaklar yükseğe kaldırılmalıdır. Günlük yürüyüşler çok dinlendiricidir. Bu yürüyüşlerde vücut adaleleri gevşer, kan dolaşımı hızlanır ve solunum dengeli olur. Annenin zevkle yaptığı öteki işler de, (yani el işleri, okumak, açık hava banyosu, duş, yolculuk, spor gibi şeyler) genellikle dinlendiricidir. Açık hava banyosunun bebeğe hiç bir zararı olamaz. Ancak, gebe kadın şapka ya da bir eşarp kullanarak kızgın güneş ışınlarından korunmalı ve başlangıçta güneşte çok kısa sürelerle, vücudu alıştıra alıştıra kalmalıdır.
Gebeliğin ilk üç ayı ile son altı haftasında uzunca ve sürekli yolculuklar yapılmamalıdır. Gebeliğin ortalarında fazla yorucu olmayan yolculuklar yapılabilir. Tren yolculukları, gebe kadın için en az yorucu olan yolculuktur. Uçak yolculukları ise, gebeliğin 32. haftasına kadar yapılabilir. Birçok uçak şirketi gebe kadınların belirli bir dönemde ancak doktor raporuyla uçağa binmesine izin vermektedir. Arabayla fazla sıcak havada uzun yolculuklara çıkmamalıdır. Yolculuk sırasında beslenme, iklim ve genel yaşam koşulları gebe kadınlar için sakıncalı olabilir. Uzun süreli yolculuklarda sık sık görülen kabızlık ve ruhsal gerginlik anneye zarar verebilir. Özellikle sıcak iklimlerde şiddetli mide ve bağırsak bozuklukları görülebilir. Bu tür rahatsızlıklar gebeliğin ilk ve son aylarında düşüğe ve doğum sancılarının vaktinden önce başlamasına neden olabilir. Eğer ev ya da iş yerindeki çalışmalar gebe kadını fazlaca yormuyorsa, kadın kendisi için zevkli olan işleri de yapabilir.
Gebe kadının sosyal eğlencelerden de uzak kalmaması gerekir. Sinema, tiyatroya gitmenin, müzik dinlemenin ya da arkadaş ziyaretlerinin kadın üzerinde dinlendirici etkisi vardır. Eğer evde başka çocuklar varsa, anne, çocuklarını yeni gelecek bebeğe hazırlamalıdır.
İlgili aramalar: gebelikte uyku nasıl olmalıdır? hamilelikte yatarken nelere dikkat etmelidir? hamilelikte dinlenme