3 Ocak 2014 Cuma

Gebelikte sık idrara çıkma sorunu neden olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte sık idrara çıkma sorunu neden olur?

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan sık idrara çıkma sorunu, gebeliğin normal bir sonucudur. Gebelikle birlikte büyüyen rahim, hemen önünde bulunan mesane yani idrar torbasını rahatsız eder ve bu rahatsızlık hissi sebebiyle sık bir şekilde idrara çıkma durumu ortaya çıkar. Aynı zamanda gebelikle birlikte artan kan miktarı ve sıvı kullanım miktarına bağlı olarak artmakta olan böbrek fonksiyonlarının ve idrar üretimin artması sebepleriyle, sık idrara çıkma konusunda sorunu gebeliğe eşlik eden sonuçlardan biridir.

Sık idrara çıkma özellikle gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan ve gebeliğin 4. Ayına kadar yoğun bir şekilde eşlik eden sorunlardan biridir. Gebeliğin dördüncü ayından itibaren rahimin yer değiştirerek üst karına doğru genişlemesine bağlı olarak sık idrara çıkma sorunu giderek azalmaktadır. Gebeliğin son aylarına doğru ağırlığın ve buna bağlı olarak mesanenin üzerinde basının artmasına bağlı olarak, sık idrara çıkma problemi yeniden artar. Hamileliğin ilk zamanlarından itibaren ortaya çıkan sık idrara çıkma durumu olağan bir bulgu olarak nitelendirilmektedir. Bununla birlikte sık idrara çıkmanın yanı sıra acı, ağrı ve benzeri başka türlü şikayetlerde varsa mutlaka bir uzmana başvurularak, nedenlerin araştırılması gerekmektedir.

Gebelik sırasında artmış olan sıvı miktarı ve idrar torbasına rahim tarafından yapılan sıkıştırma sonucunda gebelerin bir kısmında idrar kaçırma şikayetleri de ortaya çıkabilir. İdrar yapma esnasında yanma, ateş, halsizlik ve genel sağlık durumunda bir bozulma yoksa bu türlü durumlarda herhangi bir tedavi gerekmemektedir.

İlgili aramalar: hamilelikte sık sık tuvalete çıkmanın nedenleri nelerdir? gebelikte sık idrara çıkma neden olur?