9 Ocak 2014 Perşembe

Tiyamin (Tiamin) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Tiyamin Nedir?

B1 Vitamini olarak da bilinen renksiz bir bileşiktir. Suda çözünebilen vitaminlerdendir. Thio-vitamine yani sülfür içeren vitamin manasına gelmektedir.

Kimyasal formülü şu şekildedir: C12H17ClN4OS

Buğday başağında, kepekte, sütte, yumurtada, sebze ve meyvelerde, bira mayasında ve birçok yiyecekte bolca bulunan bir vitamindir. Vücutta depo edilmemektedir. Kullanılmayan bölümü yemekten yaklaşık 3 saat sonra böbrekler yardımıyla vücut dışına atılır. Yiyecekleri pişirdiğimizde ve sütü kaynattığımızda içerisindeki tiyamin büyük oranda kaybolur. Bu sebeple taze sebze ve meyve yemeyi de ihmal etmemiz gerekir. Vücutta tiyamin eksikliği kendini çok farklı şekillerde gösterir. Beriberi hastalığı, iştahsızlık, unutkanlık, dikkat eksikliği, depresyon, baş ağrısı, kas krampları, yorgunluk, sindirim bozukluğu, ödem gibi hastalık ve belirtiler tiyamin eksikliğinde ortaya çıkabilen bazı olumsuz belirtilerdir.

Tiyamin eksikliği sırasında hücrelerde bazı amino asitler ve pirüvik asit kullanımı azalır ve bununla birlikte yağ kullanımı artış gösterir. Tiyamin eksikliğinde ortaya çıkan problemlerin ve ve hastalıkların esas nedeni de budur.

İlgili aramalar: tiyamin nedir? tiamin ne demek? b1 vitamininin diğer adı nedir?