3 Ocak 2014 Cuma

Hamilelik sırasında mide yanması ve sindirim güçlüğü

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelik sırasında mide yanması ve sindirim güçlüğü

Hamileliklerin en büyük problemlerinden biri olan hazımsızlıklar, gebeliğin bir takım etkileri sebebiyle mutlaka yaşanması gereken ancak belirli önlemlerle azaltılmasının sağlanabildiği hazımsızlık türüdür. Gebeliğin erken dönemlerinde yoğun olarak salgılanan Östrojen ve pregesteron hormonları aynı zamanda mide ve bağırsaklarda bulunan düz kasların gevşemelerine de neden olmaktadır. Bu gevşeme mide de besinlerin daha yavaş bir süreç içerisinde sindirilmesine ve elbette bununla birliktede şişkinlik ve sindirim güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkarır.

Öte yandan bu yavaş sindirim, besinlerin çok daha iyi sindirilmesine ve bebeğe gereken besinlerinde çok daha yavaş ve iyi emilmesini de sağlamaktadır. Ancak anne elbette bu şişkinlik ve sindirim güçlüğünden oldukça büyük rahatsızlık duyacaktır. Hamilelikler sırasında hazımsızlığın çeşitli türlerinin yaşanmaması neredeyse imkansız gibidir, bununla birlikte bazı önlemler alarak bu şikayetlerinin dozunun düşmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle bel ve karın bölgelerinizi sıkan giyecekler giymekten kaçınmalısınız. Fazla kilo mideye olan basıncın artmasına yol açacağından, kilonuzun artmamasına dikkat etmelisiniz. Üç öğünden daha fazla öğün ve azar azar tüketim, sindiriminize yardımcı olacak bir önlemdir. Aynı şekilde lokmaların küçük parçalar halinde alınması ve bolca çiğnenmesi sindiriminizin kolaylaşmasına sebep olacaktır.

Normalde de midenizi rahatsız edebilecek türdeki acı, şekerli, baharatlı, yağlı ve benzeri yiyeceklerden olabildiğince kaçının veya az tüketmeye gayret gösterin. Uyurken başınızın vücudunuzdan en az 15 santimetre yüksekte olmasına dikkat edin. Tüm bu önlemleri uyguladıktan sonra da halen yüksek dozda sindirim güçlükleri yaşamaya devam ediyorsanız, mutlaka bir uzman doktorun önerisine ihtiyacınız var demektir.

İlgili aramalar: hamilelikte mide yanması neden olur? hamilelikte mide ekşimesi ve şişkinliğin nedenleri, gebelikte sindirim güçlüğü