12 Mart 2015 Perşembe

Addison Hastalığı

Sponsorlu Bağlantılar:

Addison Hastalığı

Addison Hastalığı­nın Nedenleri: Böbreküstü bezlerinde doku yıkımına bağlı bir şekil­de hormon yapımı­nın durması ile gelişmektedir­­.

Addison Hastalığı Belirtileri: Kişi hastalık başlangıcın­da halsizlik duyar ve ilerlemiş haller­de yürüyecek gücü kalmaz­. Zamanla zayıflar­. Tansiyonu sürekli düşük olmakta­dır­­.  Addison Hastalığı’nın bu sayılanlar­dan daha genel belirtisi ise deri rengi­nin koyu bir hal almasıdır­­.  Deri bilhassa yüz, el ve kol­lar­da koyu, bronz bir renge bürünür­. Elin üs­tündeki deri koyulaşarak pembeye çalan avuç içiyle belir­li bir zıtlık oluştu­rur­. Eğer vücut­ta yara izleri var ­ise si­yaha çalan koyu kahverengi hali­ni alır­­. Dişetleri, yanaklar ve üreme organların­da koyu benekler ortaya çıkmakta­dır­­.

Böbreküstü bölgesi­nin rastladığı darbe ve travmalar böbreküs­tü bezlerinde hastalık yapar mı?

Şiddetli travmalar ender olarak böbreküstü bezi yetmezliğine neden  o­lur­. Bu duruma daha çok erken  ve zor doğan bebekler­de rastlanır­­.

Addison hastalığına sadece verem hastalığı mı yol açar?

Hayır­­. Birçok Addison hastalığı olgusu böbreküstü bezlerinde sebe­bi bilinemeyen  doku gerileme­si neticesin­de ortaya çıkmıştır­­.

Addison Hastalığı bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Hayır­­. Organizmanın kendi hücrelerine karşı bilinemeyen  bir mekaniz­mayla antikor ürettiği bir özbağışık hastalığıdır­­.  Bu antikorlar böbre­k üstü bezi kabuğun­da doku yıkımına neden  olarak Addison hastalığı­nın gelişmesine yol açar­.