10 Mart 2015 Salı

Polisitemi

Sponsorlu Bağlantılar:

POLİSİTEMİ NEDİR?

Kan­da çok aşırı miktarda alyuvarlar bulunması­ durumudur. Yüzde ve deride aşırı kızarıklık, kaşıntılara ve tromboz eğilimine neden  o­lur­. Bazı tümörlere veya uzun süreli hipoksi haline (oksijensiz kalma) eşlik edebilmekte­dir­­. Başka bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi, ba­riz bir hastalığa bağlı olmaya­bilir­­.

Çoğunlukla orta yaş hastalıklarındandır­­.  Hücre sayısı­nın çoğalmasın­dan dolayı, kanın yoğunluğu artar, kişide ba­sit bir biçimde tromboz ve da­mar tıkanmaları ortaya çıkmakta­dır­­.  Hastanın yü­zü kırmızı bir şekle bürünür ve toplardamarlar gergin­leşir­­. Polisitemi­nin tedavisi, hasta­dan kan alıp ve kemik iliğine yerleşip, alyuvarların yapılmasını engelleyen  radyoaktif fosfor vermektir­­.

Polistemi doğumsal bir hastalık değildir. Doğumdan daha sonra meydana gelen kemik hastalıkların­dan bir tanesidir­­. Tüm kan hücrelerinde (eritrosit, lökosit, trombosit) aşırı bir üretim olmakta­dır­­.  Çok ender görülmekte olan bir hastalıktır, birçoğu kez erkekler­de ortaya çıkar ve kırk yaşın altın­da ender gözlenir­­. Sebebi tam anlamıyla belli olmaz­.

Polistemi yavaşça gelişim gösterir, birçoğu kez 50* 60 yaşların­dan sonra akut myelojenik lösemiye zemin hazırlaya­bilir­­. Kanın yoğunlaşmasındaki yükseliş (akışkanlığı­nın azalması) ve trombositlerin sayısın­da meydana gelen  art­ma bir inme veya kalp krizilerine sebebiyet verebilir­­. Bazı hastalar­da trombositlerin pıhtılaşma yetenekleri azaldığından, kanamalar görüle­bilmektedir­­. Riskli gruplar tam anlamıyla belli olmamakla beraber, yahudiler­de daha sık oluştu­ğu görülmüştür­.

İlgili aramalar: polisitemi, polisitemi nedir, polisitemi nasıl olur