9 Mart 2015 Pazartesi

Taflan ve Taflanın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Taflan Nedir?

Görünüş itibariyle taflan bitkisi, kiraza benzeyen koyu kızıl tanecikleriyle İstanbul’dan Avrupa’ya kadar ünü yayılmış, süs bitkisi olarak ev ve işyerinde de yeri­ni alan, başka isimleriyle gürcü kirazı, laz kirazı, karayemiş olarak da adlandırı­lan taflan bitkisi, hem estetik açıdan hemde vermiş olduğu şifalar yönün­den  seçilen  bir şifalı bitkidir­­. Kuzey İran’da, Karadeniz’in doğu kıyıların­da ve Balkanlar’da kendi kendi­ne yetişen  bu bitki, iri ve parlak koyu renkte yeşil yaprakların­dan ötürü park ve bahçelere süs ve gölge ağacı olarak dikilir­­. Bazı yöreler­de meyveleri taze yemiş olarak tüketilmekte­dir­­.

Taflanın Faydaları

Taflan bitkisi sinir sistemi­ni rahatlatır, bilhassa öksürük, bronşit, soğuk algınlığı (nezle) gibi kış hastalıklarına karşı bünyenizi korur­. Kadınların adet süreci yani regl zamanların­da ağrıları hafiflettiği gibi, adet düzensizliği sorununu da çözer­. Taze meyve tanecikleri idrar yolları taşları ve idrar torba­sı taşları­nın düşmesine destek olmakta­dır­­.  Kuru tanecikleri şeker hastalığına karşı kullanılır­­.

Taflan, Taflan Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Kurutulmuş Taflan yaprakları­nın kaynatılıp demlenmeye bırakılışı ve içilişi ile bronşit ve öksürük sıkıntıları yok olmakta­dır­­.  Taflan bitkisi taze iken  tanecikleri­ni meyve olarak çiğ tüketildiği gibi, kurutulmuş tanecikleri­ni kaynatıp demlemeye bıraktıktan sonra içilişi halden  ise şeker hastalığına iyi gelecektir­­.

Taflan Bitkisi Zararları

Taflan bitkisi­nin yapraklarını fakat kuru olduğu anlar­da kullana­bilirsiniz­. Zira taflan bitkisi­nin henüz taze olan yaprakları zehirlidir ve çiğ ya da kaynatılıp suyunun tüketimi zehirlenmenize yol açar­.