Taflan Nedir?
Görünüş itibariyle taflan bitkisi, kiraza benzeyen koyu kızıl tanecikleriyle İstanbul’dan Avrupa’ya kadar ünü yayılmış, süs bitkisi olarak ev ve işyerinde de yerini alan, başka isimleriyle gürcü kirazı, laz kirazı, karayemiş olarak da adlandırılan taflan bitkisi, hem estetik açıdan hemde vermiş olduğu şifalar yönünden seçilen bir şifalı bitkidir. Kuzey İran’da, Karadeniz’in doğu kıyılarında ve Balkanlar’da kendi kendine yetişen bu bitki, iri ve parlak koyu renkte yeşil yapraklarından ötürü park ve bahçelere süs ve gölge ağacı olarak dikilir. Bazı yörelerde meyveleri taze yemiş olarak tüketilmektedir.
Taflanın Faydaları
Taflan bitkisi sinir sistemini rahatlatır, bilhassa öksürük, bronşit, soğuk algınlığı (nezle) gibi kış hastalıklarına karşı bünyenizi korur. Kadınların adet süreci yani regl zamanlarında ağrıları hafiflettiği gibi, adet düzensizliği sorununu da çözer. Taze meyve tanecikleri idrar yolları taşları ve idrar torbası taşlarının düşmesine destek olmaktadır. Kuru tanecikleri şeker hastalığına karşı kullanılır.
Taflan, Taflan Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Kurutulmuş Taflan yapraklarının kaynatılıp demlenmeye bırakılışı ve içilişi ile bronşit ve öksürük sıkıntıları yok olmaktadır. Taflan bitkisi taze iken taneciklerini meyve olarak çiğ tüketildiği gibi, kurutulmuş taneciklerini kaynatıp demlemeye bıraktıktan sonra içilişi halden ise şeker hastalığına iyi gelecektir.
Taflan Bitkisi Zararları
Taflan bitkisinin yapraklarını fakat kuru olduğu anlarda kullanabilirsiniz. Zira taflan bitkisinin henüz taze olan yaprakları zehirlidir ve çiğ ya da kaynatılıp suyunun tüketimi zehirlenmenize yol açar.