15 Mart 2015 Pazar

Bilirubin Nedir? Bilirubin Neden Yükselir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Bilirubin Nedir? Bilirubin Neden Yükselir?

BİLİRUBİN: Kan­da dolaşımda olan eritrositlerin or­talama olarak ömrü 120 gün kadar olur­. Bu süre sonra­sı parçalanan eritrositlerin içerisindeki hemoglobin bir dizi kimyasal tepkimeyle bilirubine dönüştürü­lür­. Hemoglobin kırmızı renge sahip bir bileşik olduğu halde, bilirubinin rengi sarıdır­­. Hemoglobi­nin yıkımı ile meydana gelen  bilirubin serumda albumine bağlanıp karaciğere taşı­nır­­. Bu tür bilirubine indirekt bilirubin denilmek­tedir­­. Karaciğere gelen  bu bilirubin glukuronikasitle birleşerek suda erime özelliği kazanır ve safra yolu i­le bağırsağa atılmakta­dır­­.; Bu tür bilirubine de direkt bilirubin denilmektedir­­. İkisi beraber total bilirubi­ni oluştururlar­. Serumdaki normal değer­leri: direkt bilirubin için %0­.1* 0­.4 mg, indirekt bilirubin için %0­.1 - 0­.6 miligram ve total bilirubin için %0­.2 - l miligram arasın­da olur­. Serumdaki bilirubin artışı ile beraber gözün sklera tabakasının, deri­nin ve mukozaların sarıya boy anma siyi a görülmekte olan tabloya sarılık denilmektedir­­.

Sarılık genel olarak üç değişik neden­den  dolayı meydana gelmektedir:

1) Akrep, yılan, örümcek ve diğer zehirli böcekler gibi hayvanların zehirleri, yanlış kan transfüzyonları gibi sebep­lerle eritrositlerin normalden  fazlaca yıkımı sonucu. 2) Bakteri ve virüs enfeksiyonlarıyla, siroz gibi karaciğer hücreleri­ni bozan olaylar­da karaciğerin zaten  olma­sı gereken  miktar­da meydana gelen  bilirubi­ni metabolize edememesi 3) Karaciğerle bağırsak arasın­da bulunan safra yolların­da taş veya tümör nede­ni ile olan tıkanmalarla bilirubi­nin bağırsağa atlamaması­.

İlgili aramalar: bilirubin nedir, bilirubin neden yükselir, bilirubin neden artar, sarılık neden olur, sarılığın nedenleri nelerdir