26 Mart 2015 Perşembe

Preeklampsi Neden Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

PREEKLAMPSİ

Gebeliğin 20­. haftasın­dan sonra gelişmekte olan yüksek tansiyon, proteinüri ve vücut­ta yaygın ödem gelişme­si haline preeklampsi denilmektedir­­. Eğer 24 saatte idrarla atılan protein (proteinüri) 5 gr ‘dan fazla ise bu durumlar­dan bir ya da birkaçı­nın bulunmuş olduğu preeklampsi vakalarını ciddi vakalar olarak değerlendirmek gerekir­­.

Gerek preeklampsi gerekse de eklampside temel bozukluğun damarların aşırı daralma­sı olduğu gösterilmiştir­­. Damarların vücut­ta üretilen  damar büzücü maddelere aşırı bir duyarlık gösterdikleri ortaya konmuştur­. Lakin bu aşırı duyarlığın necleni henüz bilinmiyor­. Damarlardaki aşırı daralma sebebiy­le organların kanlanma­sı bozulmaktadır­­.  Bu ise o organlar­da kanamalara, Ölü dokuların gelişmesine ve türlü fonksiyon bozuklukları­nın oluşmasına yol açarak, gerek preeklampsi ve gerekse de eklampsi­nin hastalık belirti ve bulguları­nın ortaya çıkı­şına neden  olur­.

Preeklampsi ve eklampside türlü organ ve dokular­da gelişmekte olan deformiteleri (bozuklukları) şöyle özetleyebiliriz: Preeklampsi esnasın­da plasentadaki kan dolaşımı bir ölçüde bozulmaktadır­­.  Bu da çocuk için bir sorun yarata­bilir­­. Bilindiği gibi normal bir hamilelik esnasın­da böbreklerdeki kan akımı ve buna bağlı bir şekil­de da kanın süzülerek temizlenme­si işlemi artar­. Lakin preeklampsi vakaların­da bu durum gerçekleşmemekte ve vücuttan atılışı lazım olan bir­takım maddeler, hamile kadın­da birikmeye başlamaktadır­­.  Böbreğin kan akımındaki azalma, damarlarındaki daralma ve tıkanıklıklar­dan kaynaklanır­­. Bu bozukluklar bir­takım vakalar­da böbreklerin “Korteks” bölgesinde doku ölümlerine yol açabilmektedir­­. “Korteks nekrozu” denilen  bu gibi haller­de oligüri* anüri gibi az veya azıcık idrar çıkarma ve azotemi (kan­da azotlu maddelerin birikmesi) gelişip kadı­nın yaşamını ciddi biçimde tehlikeye sokmaktadır­­.

Bilhassa eklampsi sebebiy­le ölmüş gebe kadınların beyninde şişmeye (ödem), kansız alanlara ve kanama odaklarına rastlanmıştır­­. Preeklampsi­nin beyin kan dolaşımın­da belli bir bozukluğa yol açıp açmadığı konusu henüz kesinlik kazanmamış olup, hala yanıtı aranan bir inceleme konusu olarak kallmıştır­­.

Eklampside havale (Konvülziyon) nöbetin­den  sonra solunum sayısı artmakta, akciğerler­de şişme (ödem) gelişmektedir­­. Bazı vakalar­da kalp yetmezliği de gelişmektedir­­. Gerek preeklampsi gerekse de eklampsi vakalarında, hücreler arasın­da bulunan ve dolayısıyla dokulardaki su miktarı normalin üzerine çıkmaktadır ­. Böylelikle hamile kadın ekstra olarak kilo almakta ve adeta şişmektedir­­. Hamile olmayan bir kadı­nın bedeninde 3500 mililitre kadar kan dolaşır­­. Gebeliğin son dönemler­de ise kadın­da 5000 ml kan bulunmaktadır­­.  Lakin preeklampsi ve eklampsi vakaların­da hamileliğin son zamanların­da bile kan hacmi 3500 ml ‘dolayların­da kalır­­. Yani bu vakalar­da kan hacminde gelişme­si beklenen normal art­ma görülmemektedir­­. Söz konusu olan bu kadınların kanın­da pıhtılaşma bozuklukları da görüldüğü gibi, alyuvarların (Eritrosit) daha fazla parçalandıkları da gösterilmiştir­­. Preeklampsi­nin üç mü­him işareti olan “Tansiyon yükselmesi”, “Aniden  aşırı kilo alma” ve “Proteinüri” (idrar­da protein çıkı­şı), hamile kadı­nın anın­da fark edebileceği işaretler olmaz­. Preeklampsi fakat baş ağrısı, karın ağrısı, göz kapaklarında şişiklik, görme bulanıklığı, parmakların şişme­si gibi belirtiler geliştiğinde kadın tarafından fark edilmektedir­­. Bu ise hastalığın oldukça ilerlemiş bir sürecine rastlar­. İşaretleri­ni yukarıda belirttiğimiz bu hastalıktan şüphe duyulur duyulmaz, derhal doktora başvurulmalıdır­­.  Bu yapılmadığın­da gerek çocuğun ve gerekse de annenin yaşamı tehlikeye girer­. Gebelik süresince düzenli doktor denetimi preeklampsi ve başka hastalıkların erken­den  teşhis edilip, tedavi edilmesine imkan sağlar­.

İlgili aramalar: preeklampsi nedir, preeklampsi neden olur, gebelik zehirlenmesi nedir, preklamsi nedir, preklampsi ne demektir