5 Ağustos 2015 Çarşamba

Anemi (Kansızlık) Erken Doğuma Sebep Olur Mu?

Sponsorlu Bağlantılar:

Anemi (Kansızlık) Erken Doğuma Sebep Olur Mu?

Türkiye jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof­. Dr­. Demir: "Anemisi olan gebeler­de erken  doğum oranı­nın iki misline kadar artmış olduğu gözlenmiştir", "Anemi­nin en  fazla görülmekte olan etki­yi ise bebeğin gelişmesinde ve büyümesinde gerilik yapmasıdır"

Anemi, Erken  Doğuma Neden  Olabiliyor

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof­. Dr­. Cansun Demir, bilhassa ilerleyen  yaşlardaki gebelikler­de amniyosentez uygulamasın­dan bir çok kadı­nın çekindiği­ni beyan ederek, "Anne kanın­dan yapılmakta olan ve kromozomal anomalileri tespit edici "Fetal DNA Testi" ise amniosentez ve koryon villus biyopsisi ile mukayese edildiğinde hiç bir rizikosu taşımıyor" dedi­.

Uygulamayla alakalı olarak bilgi veren  Demir, kanın özel bir tüpte saklanarak, belli bir zamanı aşmaksızın, laboratuvara iletildiğini; anne kanın­da bulunan fetal DNA’nın özel bir platformda çoğaltılarak eldeki sağlıklı ya da belirlenmiş kromozomal hastalıkları içeren  şablonla mukayese edildiği­ni anlattı­. Demir, bahsi geçen  testin, amniyosentez ve koryon villus biyopsisi ile karşılaştırıldığın­da herhangi bir rizikosu bulunmadığı­nın altını çizerek, "Bunun yardımıy­la kromozomal anomalisi olduğu için kuş­ku edilen  sağlıklı fetuslar düşük riskine maruz kalmaz­. İşlemin sonucun­da fetusun sağlıklı olduğu ortaya çıkarsa, amnioseteze ya da koryon villus örneklemesine gerek kalmamaktır" diye açıkladı­.