19 Ağustos 2015 Çarşamba

Aşırı Sıcakların Zararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Aşırı Sıcakların Zararları

Aşırı sıcak havaların gelme­si ile birlikte insanlar yüksek ısılara maruz kaldı. Bunun neticesin­de vücut ısısın­da art­ma izlenir­­. Beden  ısısı artma­sı ile terleme mekanizma­sı bozulma gösterip vücut ısısını düzenlememektedir­­. Vücut ısısı 10 ila 15 dakika içinde 40 ila 41 °C çıkabileceğin­den  dikkatli olunma­sı gerekiyor­. Kişilere müdahale edilerek bende sıcakları düşüle­bilir­­. Bilinç kaybı­nın önüne geçilerek kişiler­de kalıcı hasara ve ölüme yol açma­sı engellenmelidir­­. Kişi­ni ateşi 39,4 °C üzerine çıkı­şı deride kuruluk, terleme ortadan kalkar, baş ağrısı ve dönmesi, göz çukurların­da belirginleşme ve bilinç kaybı­nın ardın­dan komaya kadar gidebilir­­.

Aşırı sıcağa maruz kalmış kişilere müdahaleler­de kişi serin bir yere alınarak sıkı elbiseleri gevşetilmeli ve rahatlatılmalıdır­­.  Su, soğutucular­dan olan vantilatör ya da klima kullanarak serinletilip ateşi düşürülmelidir­­. Bilinci kapalı durumdaysa su verilmemeli doğru sağlık merkezlerine götürülüşü gerekiyor­. Gerek hava yolu açılması, ya­pay solunum yapılışı gerek duyula­bilir­­.

Sıcak bitkinliği: Uzun süre sıcakların etkisinde klana kişiler­de sıvı kaybı yaşanır­­. Sıvı ihtiya­cı karşılanmama­sı neticesin­de mineral kaybına neden  olabilmekte­dir­­. Yaşlılar­da tansiyonların düşmesine bile neden  olmakta­dır­­.  Halsizlik, bayılma, nabız hızlanması, ateş yükselme­si ile kendisi­ni göstermekte­dir­­. Doğrudan etkilenme olaca­ğı için ötürü deride soğukluk, nemlilik, nabız hızlı ve zayıf, solunum hızın­da farklılık yaşanır­­. Kişiler serin ortamlar­da dinlenme edip dinlenmelidir­­. Sıcaklar­dan olanaklı mertebe uzak durarak kendi sağlıklarını koruya­bilirler­.

Sıcak krampları: Aşrı sıcakların olmasın­dan ötürü kişiler­de görülmekte­dir­­. Düşük mineral seviyesi, kaslar­da ve sıcaklar­dan ötürü kramp yaşanmasına yol açar­. Sıcak havalar­da kramp ortaya çıkarak bitkinlik, yorgunluk, bacak, kol kasları­nın zayıflaması, fiziksel aktiviteler­de ağrılar görülüşü ile anlaşılır­­.

Psikolojik etki: Havaların ısınma­sı insanların susuz kalarak psikolojik olarak etkilenmelerine neden  olmakta­dır­­.  Sıcaklar­dan bunalan kişiler agresif hareketler sergileyebilir­­. Serin ortamlar insanları sakinleştirdiği gibi aşırı sıcaklar­dan etkilenenler gün içerisinde gölgelik ve bolca su içmelidir­­. İş alanın­da çalışmaları bile kişileri menfi şekil­de etkileyebilmektedir­­.

İlgili aramalar: aşırı sıcakların zararları, sıcak havanın etkileri, çok sıcak havanın insan vücuduna etkileri