Biberiye Hazımsızlığa İyi Geliyor
Türkiye Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının hoş kokan , içimi güzel şifa verici bitki çayı hazırlamada kullandığını hatırlatıyor.
Hazımsızlığa Karşı Biberiye Çayı
Halk arasında biberiye yaprağına, şeklinden ötürü "kuşdili" isminin de verildiğini ifade edici Sezik, geçtiğimiz yıllarda batı dillerindeki karşılığı "rozmarin"in de kullanılır olduğunu beyan etti.
Prof.. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının kullanım şekilleri ve faydaları ile alakalı şu bilgileri verdi: Biberiye yaprağı çok eski devirlerden bu yana değişik amaçlar için kullanılmıştır, hâttâ eski Yunan’daki tıp metinlerinde bilinç güçlendirici olarak kullanıldığı kayıtlıdır. Avrupa İlaç Kurumu, biberiye yaprağının hazımsızlığın belirtilerini hafifletme ve sindirim sistemindeki hafif kasılışları gideren olarak kullanıldığını kabul etmektedir.
Bitki çayı olarak hazırlanışı şu şekildedir: 1 ila 2 g. kaba parçalanmış biberiye yaprağı üzerine 150 ila 250 ml. kaynar su ilâve edilip, 5 ila 10 dakika kadar bekletilip süzülerek hazır hale getirilmektedir. Gün içerisinde 2 ila 3 defa tüketilebilir.