3 Ağustos 2015 Pazartesi

Çocuklarda Bilgisayar ve Televizyon Bağımlılığı

Sponsorlu Bağlantılar:

Çocuklarda Bilgisayar ve Televizyon Bağımlılığı

Çocukların bilgisayar ve televizyon karşısın­da geçirdikleri zamanı dengelemek anne babaların önemli görevlerin­den  bir tanesidir­­. Bilgisayar ve televizyona gün süresinde 1 ila 2 saatten  fazla zaman ayrılmamalıdır­­.

Bilhassa çocuklar tatil zamanların­da bilgisayar ve televizyonların başın­dan kalkmıyorlar­. Oysa bu durum çocukların gelişimi­ni menfi etkileyebiliyor­. Aşırı televizyon izlemek çocukların hareket yeteneği­nin azalışı­na ve obezite başlangıcına kadar gidebiliyor­. 2 yaş altı çocukların televizyon izlemeleri onlar için oldukça zararlıdır­­.

Televizyonun Etkileri

Bebeklik süreci 0 ila 2 yaş arasıdır­­.  Bu dönem bebeğin en  çok iletişime, insan ilişkisine ihtiya­cı olduğu dönemdir­­. Bu süreci boyunca televizyon karşısın­da bırakılan bebekler­de gelişim gerilikleri görülür­. Bununla birlik­te televizyondaki her program da çocuk için uygun bulunmadığı için çocuğun kontrol dışı bir şekil­de televizyon izleme­si onun yanlış şeyler öğrenip, korkular geliştirmesine veya şiddete yönelmesine bile sebep ola­bilir­­.

Anne babalar evde oluşturdukları kuralları disiplin­den  ödün vermeden  uygulamalıdır­­.  Bu sınırların başın­da çocuğa ba­riz bir müddet televizyon izleme­si için i­zin verilişi ve o süre dolduğun­da çocuğun bütün protestolarına rağmen  televizyonun kapatılışı gelmektedir­­. Evde televizyon izleme zamanları­nın da belirlenme­si gerekiyor­. Ailenin bir arada olduğu yemek saatlerinde televizyonun açılmamasın­da yarar bulunur­.

Televizyon ve bilgisayara en  faza 1 ila 2 saat ayrılmalıdır­­.  Çocuğunuz yalnız kaldığın­da televizyona yönelir­­. Televizyonu katiy­yen  bir ödüle dönüştürmeyin­. Bu durum oluşturduğunuz televizyon izleme programını engeller­. Çocuklar anne babalarını örnek aldıkları için bu durumda çok dikkatli davranmanız gerekir­­. Çocuğun uygulamasını istediğiniz davranışları öncelikli olarak siz uygulamanız gerekir­­.

Televizyon ve bilgisayar başın­da vakit geçirmektense çocuğun arkadaşları ile bir­likte olma­sı onlarla oyunlar kurma­sı kendileri­nin üstün­de anlaştığı kurallar çerçevesinde zaman geçirmeleri onların hem deşarj olmalarını hem de iyi zaman geçirmeleri­ni sağlar­. Sokak oyunları da çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar­.