Çocuklarda Bilgisayar ve Televizyon Bağımlılığı
Çocukların bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdikleri zamanı dengelemek anne babaların önemli görevlerinden bir tanesidir. Bilgisayar ve televizyona gün süresinde 1 ila 2 saatten fazla zaman ayrılmamalıdır.
Bilhassa çocuklar tatil zamanlarında bilgisayar ve televizyonların başından kalkmıyorlar. Oysa bu durum çocukların gelişimini menfi etkileyebiliyor. Aşırı televizyon izlemek çocukların hareket yeteneğinin azalışına ve obezite başlangıcına kadar gidebiliyor. 2 yaş altı çocukların televizyon izlemeleri onlar için oldukça zararlıdır.
Televizyonun Etkileri
Bebeklik süreci 0 ila 2 yaş arasıdır. Bu dönem bebeğin en çok iletişime, insan ilişkisine ihtiyacı olduğu dönemdir. Bu süreci boyunca televizyon karşısında bırakılan bebeklerde gelişim gerilikleri görülür. Bununla birlikte televizyondaki her program da çocuk için uygun bulunmadığı için çocuğun kontrol dışı bir şekilde televizyon izlemesi onun yanlış şeyler öğrenip, korkular geliştirmesine veya şiddete yönelmesine bile sebep olabilir.
Anne babalar evde oluşturdukları kuralları disiplinden ödün vermeden uygulamalıdır. Bu sınırların başında çocuğa bariz bir müddet televizyon izlemesi için izin verilişi ve o süre dolduğunda çocuğun bütün protestolarına rağmen televizyonun kapatılışı gelmektedir. Evde televizyon izleme zamanlarının da belirlenmesi gerekiyor. Ailenin bir arada olduğu yemek saatlerinde televizyonun açılmamasında yarar bulunur.
Televizyon ve bilgisayara en faza 1 ila 2 saat ayrılmalıdır. Çocuğunuz yalnız kaldığında televizyona yönelir. Televizyonu katiyyen bir ödüle dönüştürmeyin. Bu durum oluşturduğunuz televizyon izleme programını engeller. Çocuklar anne babalarını örnek aldıkları için bu durumda çok dikkatli davranmanız gerekir. Çocuğun uygulamasını istediğiniz davranışları öncelikli olarak siz uygulamanız gerekir.
Televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirmektense çocuğun arkadaşları ile birlikte olması onlarla oyunlar kurması kendilerinin üstünde anlaştığı kurallar çerçevesinde zaman geçirmeleri onların hem deşarj olmalarını hem de iyi zaman geçirmelerini sağlar. Sokak oyunları da çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar.