Ahududu nedir?
Halk arasında böğürtlen olarak bilinir. Ahududu meyvesini insanlar genelde böğürtlen meyvesi ile karıştırırlar. Bu meyvenin dış görünüşü çileği andırmaktadır. Çilek, armut, elma, badem vb. türleri içine alan, ayrı taç yapraklı gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Yığınlar halindedir. Kimse tarafından ekilmeden kendi kendine yetişir. Meyvesi; duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyveleri toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılabilir. Sadece meyve olarak da yenir. İçindeki bileşimler, Protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, vitamin C, elma ve limon asidi, sepi maddeler, eterik yağ, vitamin P, kalsiyum, mağnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler, reletindir. Ahududunun başka meyvelerden ayıran nitelik idrar söktürücü ve sindirime yardımcıdır. Yemek yeme isteğini arttırır. Mikrop öldürücü, terletici, ateş düşürücü, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu meyvenin yararları vardır. Yüksek tansiyona fayda sağlar. Kanı temizler, vücutta oluşan zehirli maddelerin atılmasını yardımcıdır. Yapraklarının özü terletir ve idrar söktürür. Bağırsakları çalıştırır kabızlığı önler.
Ahududu suyu: Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına çok yararlıdır. Göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapılabilir.
Önemli Not: Mide Ülseri olanlar bu meyveyi yiyip içmemelidirler.