28 Şubat 2016 Pazar

Probiyotik Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Probiyotik Nedir?

Resmi tanımına göre "probiyotik" yeteri miktar­da verildiğinde ev sahibi organizmanın sağlığına faydalı olan canlı mikroorganizmalardır" (3)­.

Probiyotikler genel olarak bakteridir ama bir maya çeşidi de probiyotik fonksiyonu gösterebilir­­.

Probiyotikleri takviye halinde alabilecek olduğunuz gibi bakteriyel fermantasyonla hazırlanmış yiyeceklerden  de ala­bilirsiniz­.

Probiyotik yiyeceklere örnek verecek olursak; probiyotik yoğurt, probiyotik kefir, lahana turşusu ya da turşu örnek gösterile­bilir­­.

Probiyotik sağlığımı­zın korunmasın­da en  temel unsurlar­dan bir tanesidir­­.Genel­de bağırsaklarımızda kafi sayıda yararlı bakteri bulunmaktadır ­. Fakat bir­takım istisna haller­de bunları takviye ile desteklemek gerekebilmekte­dir­­.Bu bir­takım hal­ler bilhassa sağlıklı olmayan beslen­me, aşırı kırmızı et tüketilme­si, obezite, alerjik hastalıklar, ameliyattan sonra probiyotik kullanı­mı lazım olan dönemlerdir­­.

Doğal yollar­dan beslenme probiyotik olarak kafi destek yaratmaya­bilir ­. Esasın­da hepimiz probiyotik denince yoğurt tüketilmesi­nin kafi olduğunu düşünürüz ­. Fakat bu hiç de düşündüğümüz gibi değil ­. Zira bir tablet veya bir saşe probiyotik alabilmek amacı ile kilolarca yoğurt yememiz gerekir ­. Bu ne yazık ki olanaklı değil ­. Bilhassa mayalı süt ürünlerinde probiyotik bakteriler bulunur­.

Örnek verecek olursak ; ev yapımı kefir , yoğurt , şalgam , turşu , peynir gibi ­. Lakin bu gıdalardaki bakteri tipi ve sayısı çok değişkendir hat­ta üretim aşamasın­da ve raf bekleme süresi içinde hızla azala­bilirler ­. İnsan organizmasın­da bedenimizde mevcut olan hücre sayısı­nın yaklaşık 10 katı kadar , 90 trilyon dolayın­da bakteri yaşamaktadır ­. Bu bakterilerin büyük bölümü bağırsak mikroflorasın­da bilhassa kolon­da yaşamaktadır ­.

Bu bakteriler ;
Yararlı bakteriler yani probiyotikler , zararlı bakteriler yani patojen  bakteriler olarak ikiye ayrılır ­. İnsan sağlığı bu bakteriler arasın­da bulunan denge ile direkt ilgilidir ­.

İki temel probiyotik türü vardır :
  • Bakteri kökenli bulunanlar
  • Mantar kökenli bulunanlar  

Probiyotikler nereler­de kullanılmalıdır?
  • İshal ve kabızlık hallerinde bağırsak florasını düzenlemek
  • Antibiyotikler yardımı i­le bir­likte kullanıldıkların­da antibiyotiklerin patojen  bakterileri yok ederken  onlarla beraber yok ettiği probiyotik bakterilerin geri kazanılmasını sağlar ­.
  • Spastik kolon yani irritabl bağırsak sendromunda 
  • Ülseratif kolit ve Crohn hastalığında 
  • Bağışıklı sistemi zayıfladığında 
  • Çölyak hastalığında 
  • Obezitede
  • Alerjik hastalıklarda 
  • Diyabet hastalığında 
  • Gastroenteritte (yaz ishalleri , yolcu­luk ishalleri)
  • Premetüre bebeklerde
  • Kolan kanserinde

Yeni doğan, hamile, bebek, çocuk, yaşlı yani herkesin kullanabileceği ve yararlanabileceği probiyotikler, yararlı bakteriler yardımıy­la bedenimizde bir onarım yaparlar ­. Ya da oluşacak zararı telafi ederler­.