AYRIKOTU
Ayrıkotu buğdaygillerden kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sarımtırak ve beyaz renkte olan kökünden yararlanılır. ilkbahar ve Sonbahar zamanlarında toplanıp, kurutulur. Köklerinde yüksek dozlarda potar ve şeker vardır. Mekke ayrığı ve İdrisotu, Andropogon otu denilen yabani otlarda ayrıkotuyla aynı niteliktedir. İçerisinde şeker, potasyum, demir, silisyum, provitamin A ve c vitamini özelliği bulunur.
Yararlarını sıralayabiliriz.
- İdrar söktürücüdür.
- Kanı temizleyicidir.
- Balgam atmaya yardımcı olur.
- Bağırsak kurtlarını düşürür.
- İltihaplı hastalıklarda fayda sağlar.
- Böbrek ve mesanede oluşan taş ve iltihapları geçirir.
- Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı doğranmış bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa birer çay bardağı yemeklerden önce alınır. Ayrıca 20 gram ayrık kökü bir litre suda haşlanarak çay gibi içilebilir. Kaynarken içine limon atılırsa daha güzel bir lezzet olur.