Menengiç Kahvesi ve Faydaları
Gelmiş geçmiş en müthiş içeceklerden biri. Fakat üzerinde meydana gelen kreması için birde çay kaşığı ısmarlarsanız içerken daha basit edersiniz. Müthiş bir tadı var,sanki sütlü gibi ama çok farklı anlatılır gibi değil. İçindeki tanecikler en nihayetinde kaldığında tadına doyamadığınız için onları da yemeye kalkabilirsiniz. Sakın yapmayın oldukça acıdır.
Kansere ve yaşlanmaya karşı menengiç kahvesi, Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tadı olan menengiç kahvesi vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, Türkiye'nin batı, güney ve güneydoğu kesimlerinde daha çok dağlık ve kırsal alanlarda doğal olarak yetişen menengiç (Çitlenbik) meyvesinin, yabani fıstık olarak da adlandırıldığını söyledi.
Hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun yoğunluğuna gelince ezilmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin sütlü olarak da hazırlanabildiğini anlatan Hayoğlu, şunları kaydetti:
"Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır, selenyum, mangan, kadminyum gibi mühim mineral ve elementler bulunmaktadır. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler yönünden da epey faydalı bir bitki tipidir.
İlgili aramalar: menengiçin faydaları, menengüç kahvesinin faydası