26 Şubat 2016 Cuma

Adet Döneminde Sinirlilik

Sponsorlu Bağlantılar:

Adet Döneminde Sinirlilik
Adet sancısı her kadı­nın zor dönemlerin­den  bir tanesidir­­. Bu dönemler­de yaklaşık 1 hafta öncesin­den  başlayan gerginlik sendromu, fiziksel ve psikolojik gerginliklere ve şikayetlere yol açmaktadır­­.  Bu şikayetler genel olarak adetin görülmesiyle beraber birkaç gün içerisinde kaybolsa da, iş ve sosyal yaşamı menfi etkileyebilmektedir­­. Bu gergin süreci rahat bir şekil­de atlatmak amacıyla bazı tedbirler alınma­sı önemlidir­­.

Sakarlığa ve ağlama krizlerine de neden  olabiliyor
Adet öncesi gerginlik sendromu, beklenen  adetten  10* 15 gün önce başlayan ve adet bitene kadar süren  duygu durum değişiklikleri (depresyon, anksiyete), uykusuzluk, gerginlik, göğüsler­de hassasiyet, vücut­ta şişkinlik, yorgunluk, sıcak basmaları, iştah değişiklikleri, baş ve kasık ağrısı, konsantrasyon azlığı, sakarlık, ağlama krizleri gibi davranışsal farklılıklar gibi şikayetleri içeren  sendromdur­. Kadınlar arasın­da %75 oranın­da görülmekte olan bu şikayetler eğer bayanlar­da adetin ikinci yarısın­da ve de en  az 2 siklus (adet süreci) görülüyorsa adetten  evvelki gerginlik sendromu tanısı konulabilinmektedir­­.

Depresyon, aşırı sinirlilik ve bilinç kaybına dikkat etmeliyiz!
Her kadın­da adetten  evvelki süreçte bir­takım belirtiler ortaya çıkmakta­dır­­.  Bu belirtilerin amacı kadı­nın adet olaca­ğı için haberdar edilişi ve böyle­likle hazırlıksız yakalanması­nın önlenmesidir­­. Bu belirtiler kadınların yarısın­dan daha azın­da huzur­suz edici, fakat dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hissettirmektedir­­. Depresyon­dan kaygı­ya ve aşırı sinirliliğe kadar pek çok değişik duygu durumu olabilmekte­dir­­. Bazı kadınlar­da hafif bilinç kaybı görüle­bilmektedir­­. Bazı kadınlar­da görülmekte olan depresyon hali, rahatsızlık ve gerginlik tablosuna Premenstruel disforik bozukluk (PMDD) adı verilir­­.

Uzman yardımı almakta fayda var
Adet öncesi gerginlik sendromu yumurtalıkları düzenli çalışan, yumurtlama­sı olan kadınlar­da görülür­. Daha çok görülme yaşı 20’li yaşların sonları ile 30’lu yaşların başlarıdır­­.  Bu sendrom, yumurtlamanın bulunmadığı ergenlik ve menopoz süreci boyunca görülmemektedir­­. Bir kişiye premenstruel sendrom tanısını koymak amacıyla günümüzde muteber tarama ve tanı testi bulun­maz­. Bu sendromda görülmekte olan şikayetlerle ilgili olabilecek psikiyatrik, mide, bağırsak, cinsel ve idrar yoluna ait hastalıkların muayene ile ortadan kaldırılması ve doktorun bu sendromdan şüphelenip hastanın hikayesi­ni öğrenme­si ve ile tanı konulma­sı gerekiyor­.

Düzenli bir şekil­de egzersiz tedavi için önemli
Bu sendrom, tavsiye­ler ve ilaç yardımıyla tedavi edi­lir­­. İlk önce yemek alışkanlığı­nın değiştirilişi gerekiyor­. Az ve sık, yağsız karbonhidrattan zengin düzenli dengeli beslenmek gerekiyor­. Bununla birlik­te kafein, alkol, sigara, çikolatadan uzak durmak faydalı olur­. Stres ile başa çıkabilmek amacı ile yoga ya da düzenli bir şekil­de egzersiz yapıla­bilir­­. Düzenli egzersiz, serotonin hormonunun artmasını sağlayarak tedavide tesirli olur­.

İlgili aramalar: adet döneminde aşırı sinir, adet döneminde gerginlik, adet dönemi neden zordur, adet döneminde kaygı