Bebeklerde Konak(Seboreik Dermatit) Nedir?
Konak nedir?
Aslında halk dilinde konak olarak bilinen hastalığın tıp dilindeki adı seboreik dermatit'tir. Bebeklerde ciltteki yağ yapısında ve miktarında doğum sonrası değişimler gözlenir. Anne karnında iken bebek annenin her şeyinden yararlanıyordu. Artık kendi vücudunun düzenini yavaşça oluşturur. Bebeklerde cilt yağı dengesiz ve cildin yağlanma düzeni henüz yoktur ve bebeklerde biotin eksikliğinde meydana geldiği düşünülür. Hastalığın oluşma ve gelişim sebebi tam anlamıyla belirlenememiştir. Bebeklerin ilk 6 ayı boyunca daha sık görüldüğü gözlenmiş fakat bu cilt hastalığı çocukluk ve yetişkinlik süreci boyunca de birazcık da olsa rastlanmıştır.
Bebeklerde seboreik dermatit nerelerde görülür?
Bebeklerde ve çocuklarda genel olarak saçlı deri, yanaklar, kaşlar, kulak arkaları, kulak içi, bez bağlanan yerler, koltuk altı, boyun kıvrımlarında görülmektedir.
Bebeklerde Seboreik dermatit belirtileri nelerdir?
Ben ilk kez emzirirken kafa derisinde sarı, yağlı bir tabaka oluştuğunu fark edip araştırmıştım. Yanaklarda ve kaşlarda pul pul dökülmeler olmuştu. Lakin doktorunuza cildi gösterip danışın. Seboreik dermatit tanısını doktorunuz koysun ve ona göre bir tedavi metodu belirlesin. Zira bebeklerde görülmekte olan konak başka cilt hastalıkları ile karıştırılabiliyor.
Seboreik dermatit'ten kurtulma yolları nelerdir?
Cilt kuruluğundan ve cilt yağ dengesi bozukluğundan ötürü meydana geldiği için yanaklarda ya da kulak arkalarında pul pul dökülmeler olan bir cilt ise, ben bebekler için özel üretilmiş bitkisel kremlerden kullandım. Cildi devamlı rutubetli tutmanız döküntüleri önlemede yardımcı. Babe marka bebek yüz kremi kullandığımda ikinci gün düzelmeler olduğunu farkettim ve inanamamıştım. Günde iki kez kullanmanızı öneririm.
Saçlı deride meydana gelen yağlı ve kabuk bağlamış konak için, saçlı deriyi banyo dan evvel bebe yağını ya da sızma zeytin yağını saçlı deriye sürün ve yarım saat bekleyin. Sonrasında konak tarağı denilen ince telli bebek tarağı ile kabukları kaldırarak tarayın. Birkaç banyoda bütünüyle kurtulacaksınız. Deriyi yumuşatmadan döküntüleri kaldırmamanızı öneririm. (zeytin yağı kullandığınız sırada bilindik marka olmasına dikkat edin. Zeytinyağının asitlik derecesi cilt için çok önemliymiş, ben ev yapımı sızma zeytinyağı kullandım ve bebeğimin cildi daha çok kabuk bağlamıştı.) Banyo suyunun içerisine zeytin yağı ya da bebek yağı damlatarak cildi nemlendirebilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizi 3 günde bir yıkayın. Konak oluşmasını önleyici şampuan kullanarak tekrar oluşumunu önleyebilirsiniz. Ben Mustela markasının konak önleyici şampuanını kullandım ve sorunu bir daha yaşamadım. (alıntıdır)