23 Şubat 2016 Salı

Gebelikte İlaç Kullanımı

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte İlaç Kullanımı
Hayatını­zın en  mü­him süreci hamilelik… Hem bebeğini­zin hem de si­zin için yaşadığınız hayat standardına ara vererek, her şeyiyle daha dikkatli yaşamanız lazım olan bir dönem­. Yediğinize içtiğinize dikkat etmeli, kullandığınız ilaçları doktorunuza sormadan almamanız gerekir­­. Elbette ki gebelik boyunca var olan problemleriniz artar, ağrılarınız, şikayetleriniz fazlalaşırsa ilaç kullanmak elbetteki gerekli­. Zaten  doktorunuz si­zin için en  doğ­ru ilacı ya da tedaviyi sağlayacaktır­­.

Gebelikte kullanılan ilaçlar FDA (Amerikan ilaç bakanlığı)’ ya göre 5 kategoriye ayrılmış;

A kategorisi: Gebelik boyunca kullanılığı zaman hiç bir sakıncası olmayan ilaçlar­. Yani vitaminler gibi­. Doktorun denetiminde, tavsiye edilen  dozda kullanmak kaydıyla kullanıla­bilir­­.

B kategorisi: Hayvanlar­da denemiş ve hayvanlardaki cenine zarar vermemiş ilaçlardır­­.  Fakat insanlar­da denenmediği hal­de zararsız kabul edilerek kullanılıyor­. Aynı şekil­de vurguluyorum ki doktorunuzdan tavsiye almadan eczaneden  ala­rak kullanmayın­.

C kategorisi: Gebelikte zararlı olduğu hayvanlar üstün­de kanıtlanmış ilaçlar­. Zarar yarar oranı doktorunuzca hesaplanarak alınabilecek olan ilaçlardır­­.

D kategorisi: Bebeğe zarar verme ihtimali yüksek ilaçlar­. Lakin anne adayı­nın sağlığı ciddi risk altındaysa kullanılması gereken ilaçlardır­­.

X kategorisi: Bebeğe zararı net,kesin ilaçlardır­­.  Kesinlikle kullanılmama­sı gerekir­­.

Bu bilgileri vermemin amacı, siz de benim gibi prospektüs inceliyorsanız kategoriler ilaç ile ilgi­li bilgi kazanmanızı kolaylaştıra­bilir­­.

İlaç kullanımın­da riskli dönem ne zamandır? br /> Döllenmeden  sonrasındaki 20 günde alınan ilaçlar­da ya düşük olur, Yada bebeğiniz sağlıkla yoluna devam eder­. Ya hep ya hiç kuralı mevcuttur­. Döllenmeden  sonrasındaki 21 ila 56 gün arası ise riskli dönemdir­­. Zorun­da olmadıkça hiç kullanılmaması gerekir­­. br />br /> Başka dönemler­de yukarıda da bahsettiğim gibi ilaç kategorisine ve si­zin hastalığınıza, ihtiyacınıza göre doktorunuz en  doğ­ru ilacı verecektir­­. br />br /> Mide bulantısı için ilaç kullana­bilir miyim? br /> Mide bulantısı için tavsiye edilen  ilaçlar bulunmakta­. Lakin olanaklı mertebe kullanma­mak gerekir, çünkü bebeğini­zin gelişimine menfi etki­yi ola­bilir­­. br />br /> Reflü, Mide yanma­sı için ilaç kullana­bilir miyim? br /> Doktorunuz tarafı ile size tavsiye edilen  ilaçlar mevcut­. Lakin benim de denediğim bir metot olarak mide yanmanız olduğun­da süt için­. Az da olsa işe yarıyor ve sizi rahatlatıyor­. br />br /> Kabızlık amaç­lı doğal metodlar­la ( bol su, kuru kayısı­.­.vb) çare bulamadıysanız doktorunuza başvura­bilirsiniz­. br />br /> Baş ağrısı için ise parasetamol muhteviyatlı ilaçları kullana­bilirsiniz­. B risk grubuna girmekteler­. Doktorunuza danışmadan asla! br />br /> Bitkisel ilaçları kullana­bilir miyim? br /> Bitkiler evet sağlıklı, kısa süreli çözüm gideren  fakat hamilelik süreci boyunca her bitki masum olmaz­. Hat­ta bitki çayı içerken  bile dikkat etmeniz gerekir­­. Bun­dan ötürü yine doktorunuza başvurmalısınız diyeceğim­. br />br /> Gördüğünüz gibi hamileliğinizde hastalanmaktan kaçı­nın ama korkmayın­. Doktorunuzun gözetiminde sıkıntılar­dan kurtulmanız olanak­lı­. Fakat katiy­yen  ve katiy­yen  doktorunuzdan tavsiye almadan en  zararsız olduğunu düşündüğünüz ilacı bile kullanmayın­. Bu size ve bebeğinize dönülmez yaralar aça­bilir­­.