Cevizin yararları nelerdir?
Ceviz ağacının başka bir ismi de koz ağacıdır. Bu ağacın uzunluğu 25 metredir. Kuru dalları mayıs ayında çiçek açar. Olgunlaşan cevizler haziran ve eylül gibi toplanmaktadır. Kış aylarında yapraklarını döker. Çok görkemli bir ağaçtır. Yaz aylarında yaprakları da toplanır. Bu yapraklar kurutularak ham madde olarak eczacılıkta veya sanayide kullanılır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu’ da kendiliğinden yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yapraklarının içerisinde c vitamini vardır.
Cevizin Yararları
- Cevizin yaprağı kanı keser ve bağırsaktaki bakterileri yok eder.
- Ceviz yaprağından yapılan çay içilirse sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde yararlıdır.
- Kel hastalığı ve uyuzda yapraklarının kaynatılmış suyu kullanılır.
- Deri hastalıklarında mikrop öldürücüdür.
- Yaprağıyla kaynatılan su saç bitlerine iyi gelir.
- Cevizin içini ezip adet gördükten sonra yenilirse hamile olmaya yardımcı olur.
- Bağırsak hastalığına iyi gelir.
- Taze ceviz bal ile yenirse hemoroide yararlıdır.
- Karında su toplanmasını önler.
Ceviz Yaprağı Çayı Hazırlanışı:
Yarım şeker kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak içilebilir.