Adaçayı vücuda çok yararlı bir bitkidir. Türkiye'de doğal olarak yetişen bir bitkidir. Ada çayının faydalarını sayacak olursak soğuk algınlığına çok iyi gelir. Antiseptik bir etkisi vardır. Sindirimi kolaylaştırır. Sakinleştirici, güzel kokulu ve sıcak içilen bir içecektir. Bu bitkinin yaprakları kullanılır. Kullanmadan önce büyük parçalar halinde hazırlanır. %2 oranında hazırlanır. Yani 20 gram kuru adaçayı kullanılırsa üzerine 100 ml kaynar su dökülür. Dikkat etmemiz gereken adaçayı suda kaynatılmaz üzerine kaynar su ilave edilir ve 15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülerek içilir. Soğuk algınlığı için kullanılırken soğumasını bekledikten sonra sirke ve balla karıştırıp çok güzel gargara yapabiliriz. Gargara yaptıktan sonra o suyu yutabiliriz. Bu şekilde hem boğazımızdaki enfeksiyona engel oluruz hem de o çözeltiyi yutarak antiseptik etkisi yüksek olan bir bitkisel karışımla sindirimi de kolaylaştırırız. Tamamen bitkiseldir ve uzun süreli kullanımının bir sakıncası yoktur. Dikkat edilmesi gereken Türkiye'de yetişen Anadolu adaçayı diğer tıbbi adaçayı türünden çok daha üstündür. Bunu iyi tanımlamak gerekir.
Aramalar: adaçayı içmenin vücuda yararları nelerdir, adaçayı içmenin sağlığa faydaları nelerdir, adaçayı içmek nelere iyi gelir