Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) tanısının konulması gereken tehlikeli olabilecek bir durumdur. Fakat tanısının konduğu andan itibaren korkulacak bir durum söz konusu değildir çünkü gebelik zehirlenmesinin en kesin tedavisi doğumun gerçekleşmesidir. Tanısı konulmazsa olabilecek tehlikelere değinecek olursak anne adayının farkında olmayabilir fakat preeklampsi bütün organları etkileyebilir. Bu organlar içerisinde etkilemesi durumunda en tehlikeli olabilecek organ beyindir. Eğer beyini etkilerse eklampsi dediğimiz sara nöbetine benzeyen kasılmalara yol açabilir. Böbrekleri etkilerse böbrek yetmezliği sorununa neden olabilir.
İkinci sırada sayabileceğimiz etkilemesi tehlikeli olan diğer organ karaciğerdir. Karaciğeri etkilerse karaciğerin iflasına neden olabilir. Karaciğer bedenimizin arıtım tesisi gibi çalışan bir organdır ve vücudu bütün toksinlerden arındırır. Karaciğerin yetmezliğe girmesi tüm bedenin çalışmasını alt üst eder. Gözlerde geçici görme kaybı görülebilir, sinir sisteminde geçici felçlere neden olabilir ve etkilediği organın işlevini bozabilir. Tüm bunlar ihmal edilmiş preeklampsinin sonuçlarıdır. Plasenta dediğimiz bebeği anne karnında besleyen organı etkilerse bebekte gelişme geriliği olabilir. Bu bakımdan bebekte gelişme geriliği oluyorsa preeklamsi için de uyarı olabilir. Bebeğin anne karnında ani ölümüne neden olabilir. Preeklampsi belirtisi olabilecek her türlü durumda doktora mutlaka geç kalınmadan başvurmak gerekir. Baş ağrısı, gözlerde sinir uyuşması, aşırı kilo alma, ellerde ve yüzde şişme, karın ağrısı gibi belirtilerde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Tabi her karın ağrısı da preeklampsi anlamına gelmez. Hamilelikte kalp damar sistemi daha farklı çalıştığı için dijital tansiyon ölçme cihazları bunu pek ayırt edemez ve çoğu zaman tansiyon yüksek olsa bile düşük çıkartıyor. Eğer doktor anne adayından tansiyonunu ölçtürmesini isterse normal manşonlu ve civalı tansiyon aletleriyle ölçüm yaptırması gerekir.
Aramalar: gebelik zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? preeklampsi olup olmadığı nasıl anlaşılır? gebelik zehirlenmesi nasıl anlaşılır?