Zencefil, ana vatanı tropik ülkeler olan, toprak altında sürüyücü bir gövdeye sahip bitkilerdir. Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Bunlar kurutulmuş halde veya taze halde yurdumuza getirilmektedir. Zencefilin iki önemli özelliği vardır. Ana vatanı olarak kabul ettiğimiz tropik bölgelerde çok farklı şekillerde kullanılmaktadır. O bölgenin insanları günlük hayatlarında hemen hemen her rahatsızlıklarında zencefil kullanırlar. Fakat ülkemizde daha ziyade vücudumuzu ısıtıcı olarak sindirim bozukluklarında işe yaradığı için kullanılır. Bunun için kuru ya da taze olan rizomları (köksap) kullanabiliriz. Soğuk algınlığı için zencefilin kullanımını örnek verelim. Biraz acı bir tadı vardır. Kuru veya taze olan köklerden iki tane alınıp bunlar kaynar suya konur. Bir süre bekletildikten sonra süzülür ve demlenir. Acı tadının önüne geçmek için içine bal karıştırılabilir. Bu haliyle ideal bir soğuk algınlığı içeceği olur. Zencefilden %2 oranında tıbbi çay hazırlamak mümkündür. Eğer zencefili taze elde etme imkanımız varsa bu zencefili kolayca toprağa koyarak kendimizde evde yetiştirebiliriz. Bu şekilde her an elimizin altında ihtiyacımız olduğu zaman kullanabileceğimiz zencefilimiz olur. Saksıya ekilen zencefil yaklaşık olarak 15 gün içerisinde gelişmeye başlar. Gerektiği zaman topraktan çıkarıp uç kısmını dilimleyerek tekrar toprağa dikebiliriz.
Aramalar: zencefilin faydaları nelerdir, zencefil çayı nelere iyi gelir, zencefil çayı içmenin sağlığa yararı nedir, zencefil içmek