Göz tansiyonu, göz içerisindeki basıncın artmasına denir. Gözü bir bütün halinde düşündüğümüzde içerisinde iki tür sıvı vardır. Bu iki sıvının önde olanı içerde yapılırken göz içerisindeki minik kanallardan dışarı doğru boşaltılır. Bu boşaltma sisteminde meydana gelen bir tıkanıklık ve meydana gelen olumsuz değişiklikler ile gözün içindeki basıncın artması olayına "glokom" yani "göz tansiyonu" diyoruz. Halk arasında göz tansiyonuna "kara su" da denilmektedir.
Göz tansiyonunun değişik türleri vardır. Genelde görülen türü yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan, sinsi ilerleyen, kronik göz tansiyonudur. Kronik göz tansiyonu uzun yıllar içerisinde gözde tahribata neden olan bir göz rahatsızlığıdır. Bunun dışında bir diğer göz tansiyonu da ani olarak yükselen "açı kapanması göz tansiyonu" denilen bir göz rahatsızlığıdır. Nadiren görünür fakat olduğu zaman da çok şiddetli bir ağrıyla beraber aniden gelir. Ağrının şiddetiyle hasta bir göz doktoruna gitmek zorunda kalır. Sinsi seyirli kronik göz tansiyonu yavaş seyrettiğinden hasta tarafından fark edilemez.
Aramalar: göz tansiyonu nedir? glokom nedir? gözde tansiyon nasıl olur? gözün tansiyonu var mıdır? glokom ne anlama gelir, glokomun çeşitleri nelerdir? göz tansiyonu türleri nedir?