BINGILDAK
Yeni doğmuş bebeklerin saçlı derinin altında bulunan yumuşak bölüm olarak bilinen bıngıldak, aslında henüz kemik gelişimi tamamlanmamış, eklemlerin gelişmediği kafatasındaki altı ayrı fontanel olarak bilinen bağ dokusudur. Bu fontanallerin dışarıdan sadece iki tanesi ancak özellikle üst orta bölümde yer alanı halk dilinde bıngıldak olarak adlandırılmaktadır.Bıngılgakların iki ana görevi vardır, doğumlar sırasında hızla büyümüş olan bebeğin kafasının, doğum kanalından geçmesini kolaylaştırır, hafif bir şekil değişikliği yaşayarak, doğum kanalından kolayca geçmesini sağlar ve hızla büyüyen bebeğin başının ve beyninin bu hızla gelişimine kafatasının ayak uydurmasına zemin hazırlar.
Bıngıldak olarak bilinen fontanellerin, bebeğin doğumundan itibaren en erken iki veya üç ay, en geç bir yıl veya on sekiz ay içerisinde kapanması, yani kemik haline dönüşmesi gerekir. Bu süreler içerisinde bıngıldağın kapanmadığı bebeklerin tiroid veya herhangi bir kemik probleminin bulunup bulunmadığının incelenmesi gerekir.
Ufak temaslar veya dokunmalar yoluyla bıngıldak zarar görmez, bu bağ dokusunun zarar görmesi için oldukça büyük bir travmanın yaşanması gereklidir.
İlgili aramalar: bıngıldak nedir?