Böbrek taşı hangi yöntemlerle düşürülür?
Öncelikle gıdalardan kaynaklanan böbrek taşlarının oluşmasında diğer etkenler ilaçlar ve fazla tüketilen vitaminler olmaktadır. Gıdalar, ilaçlar ve vitaminlerden olumsuz etkilenen üriner sistemi zamanla bozulma yaşamaktadır. Bu düzen bozukluğu böbrek taşı oluşmasına neden olmaktadır. Düzenli çalışan bir üriner sistemde kum tanecikleri kolayca dışarı atılmakta, sistemdeki bozukluk nedeni ile zamanla kum taneleri böbrek taşına dönüşmektedir. Üriner sistemdeki aksamanın yanı sıra özellikle fosfor, kalsiyum ve oksalat içeren gıda, ilaç ve vitaminler böbrek taşı oluşumunu hızlandırmaktadır. Diğer yandan böbrek taşı oluşmasında ailesel genetik faktörlerde ön planda olmaktadır.Şiddetli ağrılara neden olan böbrek rahatsızlığında ilk tedavi olarak ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Tedavinin diğer ayakları ise, eğer böbrek taşı 6 milimetreden daha küçük bir oranda ise on günlük bol su tüketimini tavsiye eden doktorlar, taşın düşürülmesi için bol hareketi de tavsiye ederek rahatsızlığın giderilmesi için çalışma meydana getirirler. Böbrek taşı 6 milimetreden büyük olduğu durumlarda ise öncelikle ESWL metodu uygulanmaktadır.
ESWL metodu ses dalgaları ile şok yaratmak ve taşın kırılmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir uygulamadır. Başarı oranı yüzde seksenlere kadar çıkan ESWL yönteminde taşın yapısı önemli bir boyut kazanmaktadır. Kalsiyum ve sistan türü taçlar aşırı dirençli olup, ESWL metodu ile parçalanmamaktadır. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında ameliyat gerekmektedir.
Daha iyi sonucun alınması için gerçekleştirilen ameliyata üreteroskopi denilmektedir. Üreteroskopi, kapalı bir ameliyat şekli olup lazer teknolojisinden faydalanmaktadır. Yoğun ışınlama yöntemi ile kırımı gerçekleşen ameliyatta hastaya narkoz ve anestezi uygulanmaktadır. Üreteroskopi ameliyatı da başarı oranı yüksek bir ameliyat olmaktadır.