Böbrek Taşına Neler iyi Gelir?
Gıdaların tüketimlerinden genelde kaynaklanan böbrek taşları aynı zamanda ilaçlardan ve vitaminlerin de fazla alınmasından kaynaklanabilmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığı üriner sistemin bozulmasına neden olmakta, bu bozukluk böbrek taşı oluşumuna kadar gitmektedir. Normal çalışma gösteren sistemde tüketimler sonucu meydana gelen kum taneleri dışarı atılmaktadır, ancak üriner sistem bozukluğu bu kum tanelerinin zamanla taşa dönüşmesine neden olmaktadır. Özellikle kalsiyum, fosfor ve oksalat içeren gıda ve ilaç tüketimleri böbrek taşı oluşumunu hızlandırmaktadır. Böbrek taşı meydana gelmesinde genetik faktörlerde veriler arasındadır.
Böbrek taşı rahatsızlığı karın alt bölgesinde şiddetli ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. İlk tedavide ağrının giderilmesi için ağrı kesici verilir ve tedavinin başlangıcına geçilir. Tedavide taşın yeri ve yapısı incelenmektedir. Böbrek taşı 6 milimetreden daha az büyüklük gösteriyorsa, doktor tavsiyesi on günlük bir periyotta bol su tüketimi şeklinde olmaktadır. On günlük periyotta bol su tüketiminin yanı sıra ayrıca bol harekette bulunmak da tavsiye edilmektedir. Bol su tüketimi ve hareket taşın düşmesinde önemli bir görev üstlenmekte ve sorunun çözülmesine olanak sağlamaktadır.
Böbrek taşının 6 milimetreden büyüklük gösterdiği durumlarda ise diğer tedavi metotları uygulanmakta ve en kısa yoldan sonuca ulaşılmaktadır. Bu uygulamaların başında ESWL metodu ile böbrek taşının olduğu bölgeye ses dalgası yani sok dalgaları gönderilmekte ve kırım işlemi gerçekleşmektedir. ESWL metodunda başarı oranı yüzde seksenlere kadar çıkış göstermektedir. Taş kırma, taşın yapısı ve büyüklülüğü ile orantılı bir sonuç vermektedir. Kalsiyum ve sistin gibi taşlar çok sert olmakta, dirençli yapısıyla kırım işleminin gerçekleşmesine olanak vermemektedir.
Böbrek taşının kırılması işlemi yalnızca ESWL metodu ile sınırlı kalmamaktadır. ESWL metodu dışında, daha iyi sonuç alabilmek için lazer yöntemi kullanılmaktadır. Üreteroskopi denilen lazer yöntemi, kapalı ameliyat şekli olmaktadır. Üreteroskopi ameliyatı, narkoz ve anestezi altında hastaya uygulanmakta ve oldukça yüksek oranlarda başarı sağlanmaktadır.
Böbrek taşı düşürülmesi, kırılması uygulamalarda mutlaka doktor tavsiyesi ile hareket edilmeli, doktor görüşü dışında başka görüşlere itibar edilmemelidir. 6 Milimetreden düşük olan böbrek taşlarında bol su tüketimini gerçekleştirirken yine bol hareket etmeyi unutmamalıdır.