Seboreik dermatit neden olur?
Seboreik dermatit veya diğer adıyla yağlı egzama, sıklıkla tıp dilinde sebase gland denilen yağ hücrelerinin yoğun olduğu vücut bölgelerinde yerleşen, kronik tekrarlar gösteren, kendiliğinden azalmalar ve artmaların yaşandığı kronik tablolara sahip olan bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı olmayan seboreik dermatitin sistemik olarak hiçbir nedeni yoktur.
Seboreik dermatit aslında hepimizin vücudundan bulunan ve pityrosporum ovale denilen küf cinsi bir mantarın vücudumuzun yağlı bölgelerinde normalden çok daha yoğun şekilde çoğaldığı gözlenmiştir. Yapılan klinik çalışmalar, hastalığın ana nedeninin bu küf cinsi mantar olmadığı, kişinin bu mantara karşı gösterdiği aşırı duyarlılığın seboreik dermatitin ortaya çıkmasında ana neden olduğu bulgulanmıştır.
Sebase gland denilen yağ hücreleri, 12- 14 yaş arasında ergenlik döneminde oluşan yağ hücreleridir. Buna rağmen seboreik dermatit hastalığı 12 yaş öncesindeki çocuklarda da görülmektedir. Yaz aylarında hastalığın klinik seyirinde yoğun şekilde azalmalar görülür. Bunun sebebi güneşte bulunan ultraviyole A ve B ışınlarının pityrosporum ovale küf cinsi mantarının üzerindeki azaltıcı etkisiyle doğru orantılıdır.
İlgili aramalar: seboreik dermatitin nedenleri nelerdir? seboreik dermatit neden olur?