Sintigrafi Nedir?
Sintigrafi, belirli bir ortama radyoaktif madde vererek görüntü elde etme tekniği demektir. Sintigrafi ile hastalıklar kısa süre içerisinde hastaya herhangi bir zarar vermeden tespit edilebilinmektedir. Sintigrafi tekniğinin ana temeli, radyoaktif maddelerle işaretlenmiş proteinlerin vücuda verilip, belirli dokulara ulaşması ve bu dokuların hassa cihazlar yardımıyla ölçü kaydedilip görüntü kazanma amacına dayanır. Sintigrafide kullanılacak radyoaktif maddeler ve taşıyıcılar, kullanım gösteren tekniğe ve tedavisi beklenen organa göre değişiklik göstermektedir.
Sintigrafi tekniğinin çalışması ise dokularda protein aracılığıyla yerleşmeyi prob denilen radyoaktiviteyi tespit eden uç sayesinde olur. Dokularda yer alan radyoaktif madde iodid kristalleri taşıması nedeniyle enerjiyi ışığa çevirir ve bu ışık fotoğraf çekimi ile tespit edilir.
Sintigrafi, en çok tiroid, karaciğer, dalak, mide, bağırsaklar, böbrekler, dolaşım sistemi, kalp, damarlar, adrenal bezler başta olmak üzere pek çok organda kullanımı olmaktadır.
Sintigrafi tekniği ile kemiklerin yapısı gözlemlenebilmekte, damarlarda tıkanıklıklar tespit edilmekte, kan pompalama işlemi takip edilebilinmekte, mide ve bağırsaklarda meydana gelen kanamaların yeri kolayca bulunabilinmektedir.
Sintigrafi, gama ışınları yayarak radyoaktif izotopun organizma içerisindeki yolu izlemek ve tanıyı kolaylaştırma tekniği olarak bilinmektedir. Sintigrafi tekniğinin hayata geçirilmesi için özel kurulmuş laboratuarlara ihtiyaç duyulmakta, bu ihtiyaç ülkemizde yalnızca büyük şehirlerimizde olanak bulmaktadır. Hastaya zararı olmayan, uygulaması kolay ve çabuk sonuç almaya odaklı bu teknik günümüzde gün geçtikçe yayılma göstermektedir.
İlgili aramalar: sintigrafi nedir? sintigrafi ne için yapılır? sintigrafi kimlere çekilir?