14 Eylül 2013 Cumartesi

Parasentez Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

PARASENTEZ



En bilinen adı ile ya da halk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan adı ile karından sıvı alma ameliyatı olarak bilinen parasentez, serbest periton sıvısı bulunan hastalar için oldukça gerekli ve yararlı bilgiler alınabilmesine olanak sağlamaktadır. Tanı ya da tedavi amacı ile cerrahlar tarafından, özel bir iğne vasıtası ile karın duvarından içeriye girilerek kanın içerisinde yer alan sıvıdan örnek alınabilmesi ya da sıvının boşaltılması işlemi olarak tanımlanabilmektedir.

En değerli bulgu her daim serbest kan ya da enfekte asit ile sağlanabilmektedir. Bu noktada kan, safra ve bağırsak içeriğinin aspirasyonu, acil laparotomi için kesin endikasyon olduğu bilinmektedir. Bunun dışında ise spontan bakteryel peritonit, tüberküloz peritoniti ya da filoz asit gibi cerrahi girişim gerektiren durumlar için enfekte asit aspirasyonu tanının gerçekleştirilebilmesi konusunda oldukça yardımcı olabilmektedir.

Kuldosentez ise şüpheli korpus luteum kisti rüptürlerinde tanı için en yararlı bilgilerin alınabilmesine oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır. Ancak bu noktada hastanın durumu, yaşı, cinsiyeti gibi bilgilerin yanı sıra daha pek çok cerrahi detay oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Parasentez; karaciğer sirozu, karın tümörleri, ilerlemiş ağır kalp yetmezliği gibi durumlarda hastaya uygulanmakta olan bir cerrahi işlemdir.

İlgili aramalar: parasentez nedir? parasentez ne demek?