12 Şubat 2012 Pazar

Bağırsak Dönmesi (Intussusception)

Sponsorlu Bağlantılar:

BAĞIRSAK DÖNMESİ NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR? (INTUSSUSCEPTION) İnce bağırsağın bir parçasının, önündeki bağırsakla iç içe geçmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Tıpkı bir eldiven parmağının içinin dışarı çıkmasına benzer. Böylelikle şişen bağırsak, oluşacak hareketi tıkayıp kapatmaktadır. Tıkanıklığı gidermek üzere bağırsağın yapacağı refleksle "spazm" meydana gelir. Ortaya çıkan bu durumun belli bir nedeni yoktur. Her yaşta böyle durumlar görülebilir. Daha çok 12 yaşın altındaki çocukları etkilemektedir. Bağırsağın kasılması sonucunda çocuk, aniden bağırmaya başlar; benzi solar, kusabilir. Spazmlar arasında bebek normale döner, bir kaç saat süreyle normal kakasını yapabilir fakat kasılma, spazm devam ettiği sürece kaka kan ve mukozadan dolayı pelte görünüme gelir.

BAĞIRSAK DÖNMESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Çok az devam etse de, rahatsızlık önemlidir. Tedavi edilmezse hayati önem taşır.

BAĞIRSAK DÖNMESİNİN BELİRTİLERİ
• Çocuğun feryadına neden olabilecek şiddetli ağrı.

• Kusma.

• Solukluk.

• Biraz ateş.

• Kan ve mukoza ile karışmış kırmızı pelte gibi dışkı.

İLK OLARAK NE YAPILMALIDIR?
1. Ağrılar sırasında çocuk bacaklarını karnına çekip bağırıyor fakat sancı aralarında sağlıklı görünüyorsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız.

2. Çocuğunuzun kakasında kan ve mukozadan dolayı pelte görünümü olup olmadığına bakın.

3. Nöbetler arasında çocuğunuzun ateşi olup olmadığına bakın, ateşini ölçün.

DOKTORA GİTMEYE GEREK VAR MI?
Çocuğunuzda ara sıra karın kasılmaları oluyorsa veya dışkısında kan ve balgam lekeleri varsa hemen bir doktora gidin.

DOKTORUNUZ NE YAPACAKTIR?
Doktor çocuğunuza hastanede bir baryum lavmanı yapacaktır. Çocuğun makatından bağırsaklarına pompalanan sıvı ona bir ağrı vermeyecektir. Daha sonra istenecek röntgen filminde bağırsakların durumu gözden geçirilecektir. Son olarak da kesin teşhis konulacaktır. Bazen, lavman üzerine bağırsağın normale döndüğü görülür. Aksi takdirde ameliyatla bağırsağı normale döndürmek gerekebilir.

Aramalar: çocuğumun ara sıra karnı çok şiddetli ağrıyor, çocuğumun karnı sancılanıyor, çocuğumda çok şiddetli karın ağrıları oluyor, bağırsak dönmesi nedir, bağırsak dönmesinin tedavisi, bağırsak dönmesi nasıl geçer