Bitkilerde ve özellikle de saflaştırılmamış tahıl unlarında kepek bulunması bağırsakların düzenli çalışmasında rol oynadığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol, şeker gibi maddelerin emilmesini de kısmen önler.
Bitkilerde bulunan selüloz ve ona benzeyen lignin lifleri ise sindirilmedikleri için posa halinde kalır. Genel olarak sindirilmeyen bütün elemanlara lif denir. Son yıllara kadar lifli yiyecekler pek makbul sayılmazdı. Önceleri sadece bağırsakların çalışmasında faydalı olduğuna inanılan bu yiyeceklerin, başka yararları da olduğu ispatlandı. Lif açısından zengin olan gıdalarla beslenen kişilerin karbonhidrat metabolizmasında olumlu değişiklikler gözlenmiştir. Bu açıdan düşünüldüğünde de diyet programlarında lifli yiyeceklerin önemli bir rolü vardır. Bütün bu bulgular sonucunda, batı toplumlarında lifli yiyeceklere olan ilgi her geçen gün giderek artmaktadır.
LİF KAYNAĞI BESİNLER
Tahıl Ürünleri (Sağdaki miktarlar besinlerin 100 gramındaki lif miktarıdır.)
Kepek - 40 gr.
Kepekli un - 9 gr.
Kabuklu pirinç - 5 gr.
Kepekli ekmek - 1 3gr.
Beyaz pirinç - l gr.
Beyaz ekmek - l gr.
Kurutulmuş Sebzeler
Kuru fasulye - 24 gr.
Badem - 14 gr.
Kuru incir - 8 gr.
Hurma - 8 gr.
Fıstık - 8 gr.
Kuru üzüm - 7 gr.
Kurutulmuş Meyveler
Hindistancevizi - 24 gr.
Kuru incir - 18 gr.
Badem - 14 gr.
Hurma - 8 gr.
Fıstık - 8 gr.
Kuru üzüm - 7 gr.
Taze Sebzeler
Pişmiş bezelye - 12 gr.
Maydanoz - 9 gr.
Pişmiş ıspanak - 7 gr.
Kuzu Marul - 5 gr.
Enginar - 4 gr.
Pırasa - 4 gr.
Lahana - 4 gr.
Mantar - 2,5 gr.
Havuç - 2 gr.
Marul - 2 gr.
Taze Meyveler
Böğürtlen - 8 gr.
Kabuklu Armut - 3 gr.
Kabuklu Elma - 3 gr.
Çilek - 2 gr.
Şeftali - 2 gr.
Aramalar: lifli gıdalar hangileridir, yüksek lifli sebzeler, lif bakımından zengin meyveler