DİŞLER BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA DİŞ GELİŞİMİ
3-4 aydan sonra bebekler dişlerini kaşımaya başlarlar. Bazılarında çok olmak üzere bir miktar salya akışı olur. Bu, dişlerin hemen çıkacağı anlamına gelmez. 4. aydan itibaren, genellikle alt ortadan başlamak üzere dişler çıkar. Dişlerin ne zaman çıkacağı konusunda kesin bir şey söylenemez. Çocuk yeterli besleniyor, kemik gelişimi için yeterli kalsiyum ve florür alıyorsa dişleri mutlaka çıkacaktır. Bazı ailelerde yapısal olarak dişlerin geç çıktığı görülebilir. 2 yaşındaki bir çocuğun 20 adet dişi olması gerekir.
Dişte lekeler: Hamilelik sırasında annenin aldığı ilâçlar veya diş çürükleri nedeniyle bebeğin dişlerinde lekeler olabilir. Diş doktoruna göstermek gerekir.
Diş çürükleri: Çok fazla miktarda şekerli gıdalar tüketen çocuklarda, dişleri yeterince fırçalanmazsa çürükler oluşur. Yatmadan önce şekerli yiyecek veya içeceklere, biberonla gece boyunca içmeye izin vermeyin. 2 yaşından sonra yatarken fırçalayın.
Diş fırçalama: 2 yaşından sonra diş fırçalama alışkanlığı verilebilir. Dişleri, biri yatmadan önce olmak üzere, günde en az 2 kez fırçalamak gerekir. Çocuklar için üretilmiş diş fırçalarını ve macunlarını alınız.
Florür kullanımı: Kullanılan suda yeterli florür olmaması diş çürüklerine, aşırı flor verilmesi de dişte lekelenmelere yol açar. Bu konuda diş doktorunuzun önerilerine uymanız gerekir.
Diş çıkartırken ateş ve ishal olur mu?
Çok sık karşılaşılan bu sorunun kesin bir yanıtı yoktur. Bazı çocuklarda hafif bir ishal ve ateş görülürken, bazılarında kabızlık görülebilir. Bazılarında ise hiçbir belirti olmaz.
Aramalar: çocukta dişte lekeler, çocukta diş çürüğü, çocuklarda diş fırçalama alışlanlığı