Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
Çocukların sağlık sorunlarının büyük bir kısmı, yanlış beslenmeden ya da diyetten kaynaklanır. Özellikle vitamin, mineral ve protein açısından zengin gıdalar, çocuğunuzun öğünlerinde mutlaka bulunmalı.
Her annenin zihnini en çok meşgul eden konulardan biri de, küçük çocukların, özellikle de bebeklerin en iyi şekilde nasıl beslenecekleridir. Bebeklere ilk 2-3 ayda verilen besinler, çocuğun sağlık durumunu belirler. Çok küçük çocukların sağlık sorunları hemen her zaman yanlış diyetten kaynaklanır. Bu nedenle doktorlar, ilaç vermektense diyet düzeninde yeni düzenlemeler yapılmasını ister.
Bununla birlikte çocuk büyüdüğünde ve ailenin diğer fertleri gibi hemen hemen herşeyi yemeye başladığında, sağlık sorunlarının beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabileceği ne anne-babanın ne de doktorların aklına gelir. Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi mikroplara karşı bağışıklık sistemi vardır. Bununla birlikte vücuttaki herhangi bir zayıflık bu sistemin kötü işlemesine yol açar. Bu tür bir zayıflık da pek çok durumda diyet sorunlarından kaynaklanır. işte bu yüzden ebeveynlerin çocukların beslenmelerine sürekli olarak dikkat etmeleri gerekir.
Kepekli ekmek ve süt ürünleri
Bizim asıl amacımız, çocukların sağlığını, doğal olarak sağlıklı bir diyetle korumaktır, Bu nedenle tıpkı yetişkinler gibi onlar da beyaz ekmek değil, B vitamini açısından zengin olan kepekli ekmek yemelidir.
Kepekli ekmeğin kalsiyum eksikliğine yol açtığı zaman zaman söylenir. Bu doğru değildir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan kepekli ekmek, kalsiyum bakımından zengin süt ürünlerinin yanında çocuğun diyetinde yer almalıdır.
Çocuk normal kilosundaysa, nişastalı gıdaların tamamen kesilmesine hiç gerek yok. Ancak bu, çocuğun diyetinin bu tür gıdalara dayanması anlamına da gelmez. Çocuklarınıza patates gibi kötü karbonhidrat içeren ürünlerden uzak durmalarını öğretmeniz şart, Belki o yaşlarda tolerans düzeyleri yüksek olduğundan bir sorun çıkarmaz, ama büyüdüklerinde bu özelliği kaybedebilirler.
Çocuğun bünyesinde, yetişkinlerde çoktan yitirilmiş olan kaynaklar vardır. Meyva dahil, çeşitli yiyecekleri belirgin bir zorluk çekmeden sindirebilirler.
Bu nedenle çocukların yemeklerin sonunda meyva yemelerine izin vermenizde bir sakınca yok.
Gazlı İçecekler (Gazoz, Kola) Yasak
Çocukların tek içeceği ise su olmalı. Kola ve benzeri köpüren içecekler ile sentetik meyva suları ne pahasına olursa olsun yasaklanmalı. Bu tür içecekler, çocuklar açısından zehirden farksızdır. Süt iyi bir içecektir ama yemeklerde verilmemelidir. Çocuk, sütü öğün aralarında ve en iyisi de mide boşken içmelidir. Kahvaltıda ise böyle bir sorun yok. Sıcak süt çok daha kolay sindirilir.
Şeker ve tatlılar konusunda yetişkinler için önerilenler, çocuklar için de geçerlidir. Bununla birlikte, çocuklara şekerin tamamen yasaklanması gerekmiyor. Yine de, bu tür yiyeceklerin tüketimine çok sıkı bir denetim getirmelisiniz. Çocuklarınızı çok küçük yaşlardan itibaren şekerin tadına alışmaması için teşvik etmelisiniz. Ancak bu şekilde onların ileride ki yaşlarda şekerin esiri olmamalarını sağlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın ana öğünlerini hazırlarken, metabolizmalarının alt-üst olmaması için çok fazla miktarda kötü karbonhidrat içermemesine ve vücut savunmasını zayıf düşürecek, doğal olmayan yiyeceklerden kaçınmaya özen göstermelisiniz.
Öğünlerin protein, karbonhidrat ve yağ içerecek şekilde dengeli olması gerek. Dengeli beslenme esastır fakat dengenin aynı öğünde sağlanmaması kaydıyla. Yani dengeleme, tek bir öğün içinde değil, öğünlere yayılarak yapılmalı.
Bal ve Reçeli Çocuğunuza Az Yedirin
Kahvaltılarının karbonhidrat ağırlıklı olmasında yarar vardır. Tercihen kepekli ekmek, kahvaltılık tahıllar, önce içilmesi kaydıyla taze meyve suları ve yarım yağlı süt ürünlerinden oluşan bir kahvaltı, çocuk için idealdir. Çocuğunuzu bal ve reçele fazla alıştırmayın. Bu ikisi, şeker yoğunluğu fazla olduğundan kahvaltılarda çok ender olarak yer almalı.
Öğlen yemekleri protein ve lipid ağırlıklı olmalı. Bu yüzden menüde kaçınılmaz olarak ya et ya balık yer alacaktır. Ancak balık ve etin yanında patates ya da pilava değil, karnabahar, mantar, Fransız fasulyesi gibi sebzelere yer vermelisiniz. Tatlı olarak olarak süt ürünleri ya da peynir tercih edilmeli. Akşamüstü kahvaltısında, çayla bilikte margarin sürülmüş kepekli ekmek ya da çok rafine edilmemiş undan yapılmış beyaz ekmek yiyebilir. Reçelden kaçınılması gerekir. İyi kalitede olmak kaydıyla günde bir bar çikolata verilmesi kabul edilebilir.
Akşam yemekleri ise ya et, balık, yumurta gibi protein-lipide ya da mercimek, kabuklu pirinç pilavı gibi iyi karbonhidratlara dayanmalı. Hangi seçenek izlenirse izlensin yemeğin başında, koyu bir sebze çorbası özellikle tavsiye olunur. Genel olarak çocukların yeşil sebzelere karşı ilgisiz oldukları göz önüne alınırsa, bu tür lifli gıdaları almalarını sağlamanın en iyi yolu sebze çorbasıdır. Akşam yemeklerinde çocuklarınıza yarım yağlı süt ürünleri de verebilirsiniz.
Aramalar: çocuklara neler yedirilmelidir, çocuk nasıl beslenmelidir, çocuğumu nasıl beslemeliyim