Kemik Hastalığı - Raşitizm: D vitamini vücutta kalsiyum ve fosforun normal dağılışını düzenler. Büyümeyi, kemik vo dişlerin sağlamlığını temin eder ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. D vitamini eksikliği neticesi kemik hastalığı (Raşitizm) meydana gelir.
D Vitamini Nelerde Bulunur?
D vitamini sebzelerin ve salatanın yeşil yapraklarında, sütte, tereyağı, peynir, hayvani yağlar, yumurta sarısı, karaciğer, et, ve mantarlarda, balık ve bilhassa balık yağında bulunur.
D vitamini güneşin ultraviyole ışınlarının tesiri ile insan vücudunda da oluşabileceği gibi Raşitizm'e güneşsizlik hastalığı da denebilir. Sağlıksız, rutubetli, karanlık, basık evlerde yaşayan, taze sütten mahrum olan, daima kaymağı alınmış süt verilen, haddinden fazla unla beslenen çocuklarda hemen daima bu hastalığı görmek mümkündür. Güneş ışığı azlığının hastalıkta önemli etkisinin bulunduğunun ispatı olarak Raşitizm'in sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında artması, buna oranla yaz aylarında azalması gösterilebilir.
Erken doğan çocuklarda raşitizm'e daha sık raslanır.
Hastalık genellikle ilk iki yaşta görülür. Üç aylıktan önce nadiren görülür. Bundan başka bir de ergenlik çağında geç raşitizm adı altında görülebilir.
Bu hastalıkta çocuklar huysuz olurlar, sürekli ağlarlar ve çok terlerler. Bununla birlikte bazı sağlam çocukların da fazla terlediklerine raslamaktayız. Bu çocukların iştahları yoktur, kabızlık veya ishal çekerler. Karın balon gibi şişkindir. Kaslar gevşek, deri soluk renkte ve kansızdır. Çocuk oturmasını, ayakta durmasını ve yürümesini normalden daha geç öğrenir. Dişler daha geç çıkar ve diğer çocuklara nazaran daha fazla çürür. Hastalık bilhassa kemiklerde etkisini gösterir.
Bıngıldaklar geç kapanır. Raşitizm'li çocuklarda büyük bıngıldağın genelde 2-3 yaşlarda kapandığı görülür. Kafa kemikleri incelir, yumuşar ve basmakla mukavva gibi çöker. Kaburga kıkırdaklarının göğüs kemiğine bağlandığı noktalar kalınlaşır. Bunlar bir sıraya dizilmiş bir tesbihi andırırlar. Göğüs kafesini oluşturan kemikler kireçten fakir oldukları için solunum kaslarının çekmesine uyarak göğüs kemiği hizasında huni gibi içeriye doğru çöker. Havsala daralır ve yassılaşır. Bu hal kız çocuklarında ileride doğumu güçleştirir. Bacak kemiklerinde çarpıklıklar meydana gelir ve ayak kavsinin çökmesi ise düztabanlığa yol açar. Raşitizm'li çocukta en basit soğuk algınlıkları bile ağır seyredebilir.
Raşitizm'in iyileşme devresinde bazen kalsiyum kandan kemiklere geçerken kanda ve vücut örgülerinde az kalsiyum bulunur. Bunun sonucunda sinirler fazla uyarılır ve titremeler veya havale görülür. Bu hale Tetani denir. Tetanide D vitamini ile birlikte kalsiyum tedavisi iyi sonuç verir.
Raşitizm'den korunma vaktinde balık yağı veya D vitamini vermek ile mümkündür. Çocuğu açık hava ve güneşe alıştırmak da hastalığı önler. Ultraviyole tedavisi güneşin yerini tutarsa da D vitamini verilmesi çok daha kolaydır.
Raşitizm'in tedavisinde de hastalıktan korunmak için alınacak aynı tedbirleri almak gerekir fakat burada D vitamini miktarı normalde alınandan fazla tutulur. Tedavisi doktor kontrolünde olmalıdır.
Aramalar: raşitizm nedir, raşitizm hastalığı nedir, bacakların içe bükük olması, osteomalazi nedir, d vitamini eksikliği, d vitamini hangi yiyeceklerde bulunur, d vitamini hangi gıdalarda vardır