HAVUÇ VE HAVUCUN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI:
Havucun turuncu, kırmızı ve beyaz renkte olmak üzere birçok çeşidi vardır. Hepsinin şifalı etkisi vardır. En faydalısı Rus havucudur. Rengi turuncu ve yediverendir.
Havucun 100 gramında 40 kalori vardır. Mineral tuzlar, şekerler, kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum, demir ve daha çok A olmak üzere B, C ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansı içerir. Bu vitamin ve minerallerin vücudumuz için günlük ihtiyacını tek başına yemekle bile karşılayabilir. Görme bozukluklari, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, bitkinlik gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Ayrıca Havuç Aşağıdaki Durumlarda Faydalıdır;
- Zihni kuvvetlendirir.
- Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
- Erken bunamayı önler.
- Bronşları açar ve kuru öksürüğe iyi gelir.
- Felçliğe karşı koruyucudur.
- Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelir.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Deri ve akciğer kanserine karşı koruyucudur.
- Kronik baş ağrısına karşı da önleyici özelliklere sahiptir.
- Mide yanmasına karşı rahatlatıcı bir etkisi vardır.
- Mide ve bağırsak kanamalarını önler.
- Kansızlığı giderir.
- Anne sütünü arttırır.
- Yüz ve boyun kırışıklıklarını azaltır.
- İdrarı ve bağırsak gazlarını söktürür.
- Ülsere karşı faydalıdır.
Vajinal akıntıda: Döğülmüş tohumunu nöbet şekeriyle karıştırıp sabah akşam birer çorba kaşığı yemek.
Böbrek ağrılarında: Tohumundan yemek.
Cinsel kuvvet için: Tohumunu balla yemeli.
Çocuk ishalinde: Havuçları yıkamalı, iyice kaynatıp suyundan birer çay fincanı günde iki defa içmeli.
Sarılıkta: Haşlayıp yemek, tohumunun suyunu içmek.
İştah artırmak için: Kabuklarını soyup, yemek arasında yemek.
Diş eti kanamaları ve diş eti sağlığı için: Güzelce yıkamalı, elma gibi yemeli.