Havale (Konvülsion): Anne ve baba için en korkutucu bir şey çocuğun havalesidir. Fakat birçok vakada havale başlı başına tehlikeli değildir.
Havale geçiren çocuk genelde şuurunu kaybeder, gözler yukarı doğru döner, dişler sıkılır, vücudun bazı kısımları veya bütün vücut çekilme hareketleriyle sarsılır. Solunum sıkıntılıdır ve dudaklarda biraz köpük olabilir. Bazan çocuk idrar ve kakasını kaçırır.
Havale, beynin çeşitli sebeplerle tahriş edilmesi neticesi meydana gelir. Sebebi yaşa göre değişiklik gösterir. Yeni doğan bebeklerde genellikle zor doğum sonucunda beynin zedelenmesinden ileri gelir. İlk yaşta, D vitamini eksikliği sonucu meydana gelen tetaninin bir belirtisi olabilir. 1-5 yaşları arasında ki küçük çocuklarda en sık sebep; anjin, grip veya başka bir hastalık başlangıcında ateşin birdenbire yükselmesidir. Böyle çok çabuk yükselen ateşin sinir sisteminin hasasiyetini artırdığı sanılmaktadır. Bu yaştaki çocukların bir çoğunda havale olmamasına rağmen bazılarında ateşle birlikte görülür. Eğer 2-3 yaşları arasında ki çocuğunuzda ateş yükselirken havale olursa, bu mutlaka önemli bir hastalık belirtisi olmayacağı gibi hayatında gelecek yıllarda daha şiddetle tekrarlanacağı anlamına da gelmez.
Sara, ateş veya başka bir hastalık olmadığı halde büyük çocuklarda bir çok defa tekrarlayan havaleye verilen isimdir. Saranın iki ayrı türü vardır. Birincisinde havale vardır ve bilinç tamamiyle kaybolur, ikincisinde ise nöbet o kadar kısadır ki hasta kendinden geçmez ve düşmez, sadece bir an için sabit veya sert bakar ve buna küçük nöbet adı verilir.
Her sara vakası uzman bir doktor tarafından incelenmelidir. Genellikle kronik bir hastalık olmasına rağmen nöbetlerin durdurulmasına ve azaltılmasına yardım eden birçok ilaç bulunur.
Bu saydığımız hastalıklardan başka havale daha nadir olarak başka sebeplerden de olabilir.
Çocuğunuzda havale olursa derhal doktora gitmelisiniz. Fakat doktor bulunmayan bir yerdeyseniz yapmanız gereken bazı ufak müdahaleler vardır. Her şeyden önce çok fazla telâş etmeyiniz. Çünkü en sık rastlanan sebepler, yani küçük çocuklarda ateş, büyük çocuklarda sara herhangi acele bir tedavi yapılmasa da genellikle kendiliğinden geçer. Fakat havalenin çabuk geçmesi için alacağınız tedbirler vardır. Ateşin yükseldiği hallerde alkol ve su ile ovmak ateşi biraz düşürür. Bu fayda etmeyince bir serinletici banyo genelde havalenin geçmesini sağlar. Havale geçmiş ve doktora hala ulaşamadıysanız çocuğu uyandırmak mümkün olduğu takdirde yarım aspirin vermek faydalı olur. Bu ateşi indirir ve ikinci bir havale ihtimalini azaltır. Ateşin ilk gününden sonra havale olması nadiren görülür. Çünkü beyin sıcağa azar azar alışmıştır.
Asabi belirtilerle kendini gösteren ve kore adı verilen bir hastalık vardır. Bu hastalık romatizmanın bir belirtisi olduğundan romatizmayla ilgili bilgiler de bu hastalıktan bahsedeceğiz.