8 Şubat 2012 Çarşamba

Bebeklerde Diş Çıkarma

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebeklerin Diş Çıkarması
Bebekler 6-7 aylık oldukları zaman dişleri çıkmaya başlamaktadır. Hemen hemen tüm bebeklerde 18 aylık olduklarında ilk dişleri çıkmış olur. Diş çıkaran bebeklerde tükürük salgısı normal zamanlardaki oranından fazla salgılanır. Fazla olan bu salgı bebeğin ağzından dışarı sızma yapar. Bebek parmaklarını ağzına sokarak parmaklarını veya ellerini kemirmeye ve çiğnemeye çalışıp durur. Çevresinde bulup eline geçirdiği cisimleri ağzına sokarak bunları çiğnemeye çalışır. Diş çıkartırken bebekler huysuzlaşabilir ve uyumakta zorluk çekebilirler. Tüm bunlar diş etlerini yarmadan önce oluşur. Bronşitin, pişiğin, kusmanın ve ishalin hatta iştahsızlığın da diş çıkarmayla bir ilişkisi bulunmaz. Bunları diş çıkarma belirtileri değillerdir. Bunlara sebep olan, altında yatan başka bir rahatsızlık olabilir.

Diş Çıkarmanın Belirtileri Nelerdir?
• Tükürük salgısının artması ve bebeğinizin ağzından salya sızması.
• Sert cisimleri ısırmaya ve çiğnemeye çalışma.
• Huzursuzluk olması ve huysuzluk yapması
• Uykusuzluk ve uyumama sorunu.
• Dişlerin diş etini yararak çıktığı yerlerde kızarıklıklar ve şişlikler görülmesi.

Dişlerin Çıkma Sırası

bebeklerde diş çıkması

1. Birinci kesiciler
2. Birinci kesiciler
3. İkinci kesiciler
4. İkinci kesiciler
5. Birinci azı dişleri
6. Birinci azı
7. Ön azı
8. Ön azı
9. İkinci azı
10. İkinci azı

Bebeğiniz diş çıkartırken huzursuzluk yapmıyorsa, fazladan başka bir belirti yoksa ve sizi üzecek herhangi bir durum meydana gelmemişse doğal bir durum olduğundan doktora gitmeniz gerekmez. Doktora giderseniz doktor da size diş çıkarma sürecinde nasıl davranmanız gerektiğini anlatacak ve bazı önerilerde bulunacaktır.

Diş Çıkaran Bebeğimiz İçin Ne Yapabiliriz?
Bebeğinizde anlam veremediğiniz bir huzursuzluk varsa, bundan başka bir belirti de görülmüyorsa, temiz bir şekilde iyice yıkadıktan sonra küçük parmağınızı bebeğinizin ağzına sokun ve çenesinde "diş" arayın. Ağzına parmağınızı soktuğunuzda sert bir cisme rastladıysanız ve diş yerinde bir şişlik ve kızarıklık durumu oluşmuşsa, bu, bebeğiniz diş çıkarıyor demektir.

Bebeğiniz diş çıkarıyorsa ona daha fazla ilgi gösterin. Diş çıkaran bebekler annelerinden daha çok ilgi görmek isterler. Dişleri çıkmaya başladığında, bunun anlamı, bebeğinizi artık memeden kesme zamanı geldi demek değildir. Diş çıkaran bebek annesini sorunsuz bir şekilde emebilir.