Dişlerin Yapısı ve Diş Bakımı
Aşağıdaki resimde dişlerin yapısı ve çürümesi görülmektedir. Diş sağlığı sorunları insanoğlunun atalarından kalmadır. Çenelerimiz çok küçük olduğu için dişler yan yana sıkışmıştır, bu nedenle araya sıkışan besin parçacıkları çürümeye yol açar. Sıkışan besinlerdeki bakterilerin oluşturduğu asitler mineyi diş maddesi (diş kemiği)ni yer; diş özünü açar; çürüme hızla gelişir. Tek çare diş tedavisidir. Ancak dişlerin özenle temizlenmesi çürümelerin çoğunu önler yada geciktirir. Dişlerin üzerinden çene boyunca yapılan fırçalamada fırça diş aralıklarının üzerinden geçer ve fazla yararlı olmaz. Yukarıdan aşağı yapılan fırçalamada ise, fırça kılları dişlerin arasına girer ve bakteri tabakasını söker.
Diş taşları tükrük tarafından dişler üzerinde oluşturulan tebeşirimsi kabuk gibi maddedir. Eğer zaman zaman bir diş hekimi tarafından alınmazlarsa diş etine zarar verirler; bakterilerin bu bölgeye girmesine yol açarlar.
İçme suyuna eklenen yada diş macunlarında bulunan flüor maddesi dişleri çürümeye karşı korur. Büyüme çağındaki çocuklarda flüor maddesinin çürümeyi azalttığı ancak dişler büyümelerini tamamlayınca flüorun koruyucu etkisi kalmadığı sanılmaktadır. İçme suyuna devamlı olarak flüor eklendiği durumlarda, diş macunlarındaki flüorun artık ayrıca bir yararı olmaz ve aşırı flüor kullanmak dişlerin renginin bozulmasına neden olur.
Aramalar: diş neden çürür, diş çürükleri neden olur, dişler nasıl temizlenir