Bebeğin Büyüme ve Gelişmesi
Bebek, doğumdan itibaren ilk kez 1 haftalıkken, 1-6 ay arasında ayda bir, 6-12 ay arasında 2-3 ayda bir, herhangi bir problemi olmasa da doktora götürülmelidir. 1-2 yaş arasında 3 ayda bir, 2 yaşından sonra da yılda bir doktor tarafından görülmelidir. Her gidişinde boyu, baş çevresi ve kilosu ölçülür. Aşıları yapılır. Doktor bütün sistemleri muayene eder ve beslenmesi ile ilgili sorular sorar. Bebeğin bu ayda yapması gereken hareketleri sorgular.
Bebeğin gelişme basamaklarında bir sorun varsa doktorun Denver Gelişimsel Tarama Testi yapması iyi olur. Bu testte çocuğun kişisel, sosyal, ince devin-sel, dil ve kaba devinsel gelişimi 10-15 dakika içerisinde kabaca değerlendirilir. Bu test zekâ testi değildir. Sadece zekâ geriliğinden şüphe edilmesi durumunda kullanılır. Daha ayrıntılı incelemeler çocuk nöroloğu, çocuk gelişimi uzmanı ve çocuk psikologları tarafından yapılır.
Çocuğumun IQ'sunu nasıl ölçtürebilirim?
Buna yanıt vermek de yine çocuk gelişim uzmanlarının işidir. Son yıllarda zekânın tanımı değiştiği için çocuğun hangi alanlarda zekâya sahip olduğu ve nasıl geliştirilebileceği konuları gündeme gelmiştir.
Anne ve babaların unutmaması gereken en önemli konulardan bir tanesi, çocukların özellikle konuşmaya başlamadan önce ne kadar öğrenebildiklerini ölçemediğimiz için mümkün olduğu kadar çok ilgi ve uyaran verilmesi gerektiğidir. Çocuğun konuşa-maması ya da yanıt verememesi anlamadığı manasına gelmez.
Çocuğun temel güven duygusu, dünyayı algılama biçimi ilk 3-4 yılda oluşmaktadır ki bu dönemin çoğunluğunda çocukla iletişimimiz konuşma şeklinde değildir.
İşte bu dönemde çocuğun gördüğü sevgi, ilgi, şefkat, karşılaştığı pozitif mesajlar ve dış dünyayı tanıyabilmesi için verilen fırsatlar, daha sonraki yıllardaki zekâsı ve kişilik gelişimi için çok önemlidir. Çocukların algılama ve öğrenme kapasitelerinin erişkinlere göre çok yüksek olduğu bilinmektedir. İlk yaşlarda öğrenilen bilgiler çok daha kalıcı olmaktadır. Bu nedenle çocukların bitmek bilmeyen sorularına yanıt verilmesi gerekmektedir. Soru sormalarını ve bu sorulara yanıt aramalarını destekleyiniz. Yanıtını bilmediğiniz sorular nedeniyle susturmaya kalkmayınız. Bilmediğinizi itiraf edip birlikte öğrenmenin yollarını arayınız. Bu otoritenizi sarsmaz. Aksine aranızdaki dostluk ve güven duygusunu pekiştirir. Yanlış yanıtlar güvenini sarsar. Sorularının yanıtını ya başka kaynaklarda aramasına ya da soru sormayan, düşünmeyen sığ bir kişilik geliştirmesine neden olur.
Elinizde pırıl pırıl binlerce sayfası olan bir defter var. Çocuğunuzun beynini temsil eden bu defterin her sayfasına, gelecekteki yaşamında içini doldurabileceği güzel ve parlak nakışlar çizebilir ya da hiç kullanılmamış sayfaların zamanla birbirine yapışarak bir broşür hâline gelmesine neden olabilirsiniz.