HATMİ VE HATMİNİN SAĞLIĞA YARARLARI
Gülhatmi de denir. Süs bitkisidir. Ebegümecine benzer. Daha boylu fakat yaprakları daha ufaktır. Bir çoğumuz aslında bu bitkiye yabancı değilizdir ama ismini bilmeyiz. Temmuz ve Ağustos aylarında, pembe ve beyaz renkli çiçekler açar. 50-150 cm yüksekliğinde olan bu bitki aynı zamanda şifalı bir bitkidir. Daha çok sulak çayırlarda ve dere kenarlarında bulunmaktadır. Bitkinin gövdeleri dik ve tüylü olur. Yaprakları da saplı ve çok tüylü olur. Yağlı bir bitkidir.
Ev hekimliğinde kullanacağımız yerler:
Balgam sökmede: Çiçeğini kurutup sigara gibi içmek.
Boğmacada: Çiçeklerini kaynatıp suyundan içmek.
Boğaz ağrısında: Çiçeğini kaynatıp lâpa haline getirmeli ve boğazın etrafına ılık, ılık vurmalı.
Diş etlerinde: Kaynatılmış çiçek suyu ile gargara.
Göz kanlanmasında: Çiçeklerinin kaynatılmış suyu ile pansuman yapmak.
Öksürükte: Çiçekleri ile çay yapıp içmek.
Yumuşaklıkta: Köklerini kaynatıp içmek.
Çiçeklerini gölgede kuruttuktan sonra çay gibi demlenerek içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir. Dövülmüş hatmi tanelerini vücudumuza sürerek, sinek ve böcek gibi haşerelerin ısırıklarından korunabiliriz.