Fıtık Nedir?
Karın kaslarından yumuşak bir dokunun dışarı fırlaması sonucunda meydana gelir. Derinin üzerinde hafif bir çıkıntı biçiminde görünen fıtık, ıkınma, öksürme ve zorlanma gibi durumlarda çok daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Çocuklarda daha çok göbek fıtıklarına rastlanır. Böyle fıtıklar, göbek bağının etrafında, doğum esnasında karın duvarında görülen zayıflıktan meydana gelmektedir. Kasık fıtığı ise daha çok erkeklerde testislerin hayalara düşmesinden sonra oluşmaktadır. Göbek fıtığı nadiren özel bir tedavi gerektirmektedir. Genelde kendi kendine zamanla kaybolur fakat organların bir kısmı fıtıktan dışarıya sıkışmış şekilde çıktıysa küçük bir ameliyat yardımıyla bu durumu düzeltmek gerekmektedir.
Fıtık Önemli Bir Sorun Mudur?
İç organlardan biri arasında sıkışıp kalmadığı sürece fıtık önemli bir sorun değildir. Doktorunuzun sorunu teşhis etmesi gerekmektedir.
Fıtığın Belirtileri Nelerdir?
• Çocuğun göbek veya kasığında, acı vermese de, öksürme veya zorlanmayla ortaya çıkan bir şişlik görülür. Aşağıdaki resimlerde kasık fıtığı (inguinal herni) ve göbek fıtığı (umbilikal herni) resimlerini görebilirsiniz.
• Bağırsak fıtığa sıkışmışsa, aniden bir karın ağrısı veya kusma meydana gelebilir.
Fıtık Durumunda İlk Olarak Neler Yapılabilir?
Fıtığı elinizle hafifçe bastırarak içeri doğru itmeye çalışabilirsiniz. Çoğu zaman karın kasları arasına giren çıkıntı zamanla ortadan kaybolmaktadır. Fıtığı hafif itme ile içeri girmediyse zorlamayın.
Fıtık İçin Doktora Başvurmak Gerekir Mi?
Çocuğunuzun karnında daha 6 aylık olmadan bir çıkıntı görürseniz hemen bir çocuk cerrahisi uzmanına başvurun. Fıtığın sertleşmiş ise, itildiğinde içeri girmiyorsa, karın ağrısına ve kusmaya neden oluyorsa bu gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmalısınız.
Doktor Ne Yapacaktır?
Fıtık sertleşmişse ve içeri itilmiyorsa , sorunu ameliyatla gidermek gerekebilir. Fıtık ameliyatı basit bir ameliyattır. 6 aydan daha küçük çocuklarda rastlanan kasık fıtıkları, bağırsağın da içeri kaymasıyla sonuçlanmaması için ameliyatı erken zamanda yapmak gerekir.
Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Karın fıtığında, fıtığı kontrol ederek büyüyüp büyümediğine bakın. İtilince içeri girip girmeyeceğini belirli periyotlarda kontrol etmeniz gerekir.
Ameliyatlık bir durum olup olmadığına ve fıtığın kendiliğinden iyileşip iyileşmeyeceğine doktor karar verebilir.
Fıtığın Doğal Bitkisel Tedavisi
Keçiboynuzunu dövüp yedirmede yarar vardır.