7 Şubat 2012 Salı

Yabancı Cisim Yutulmasında Ne Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Yabancı cisimler
Çocuklar özellikle taş, boncuk ve benzeri cisimleri burunlarına, kulaklarına sokmağa yada yutmağa eğilimlidirler. Eğer çocuğun kulağına yada burnuna bir şey soktuğundan kuşkulanırsanız, çıkarmayı denemeyin, çocuğu en kısa zamanda hastaneye götürün.

Herhangi bir nedenle yabancı bir cisim solunum yollarına girerse genellikle o anda şiddetli bir öksürükle atılır. Aşağıdaki resimde solunum yolu tıkanan kişilere uygulanabilecek manevralar gösterilmiştir. Orta resimdeki manevrada görüldüğü gibi soluk borusu tıkanan kişinin arkasına geçerek karın boşluğundan iki elimizi önde birleştirdikten sonra yukarı doğru basınç uygulayabiliriz. Eğer cisim atılamazsa, kişi, başı kenardan sarkacak şekilde bir yatağa yada masaya yüzüstü yatırılmalıdır. Eğer cisim bu durumda da öksürükle çıkmazsa hemen hastaneye gidilmelidir.

yutulan yabancı cisim

Yabancı bir cisim yutulursa önce nasıl bir cismin yutulduğunu araştırınız. Ufak madeni paralar gibi cisimler sindirim sisteminden geçer ve doğal olarak bir hafta içinde dışarı atılır. Atılmazsa bir doktora başvurmak gerekir.