Saçlar ve Saç Bakımı
Saç bakımı pek çok yönden deri bakımına benzer. Saç kafa derimizde ve vücudun çeşitli yerlerinde bulunan kıl kökü keselerinden devamlı üretilen bir ölü dokudur. Yağ bezleri yaptıkları salgılarla saçları su geçirmez bir tabaka ile örter. Bu tabaka aynı zamanda saçlara parlaklık ve canlılık verir. Bakımsız saçlarda bu yağ tabakası istenmeyen ölçüde çoğalır ve yıkanarak atılmaları gerekir. Ancak çok fazla yıkanma bütün yağı alır ve saçları "cansız", ölü bir duruma getirir. Mizanpili ve perma yapılırken uygulanan ısı yada kimyasal maddeler, saçın kimyasal yapısını değiştirir. Eğer bu işlemler usta biri tarafından yapılmazsa saçlar kırılır. Saçlara iyi bakmak, yeterli ölçüde yıkama, fırçalama gerektirir. Aynı zamanda saçlara aşırı kimyasal maddeler uygulamamalı ve saç kurutma makineleri çok aşırı ısıtılmamalıdır.
Saçlarımızın beyazlanması yaşlanmanın doğal belirtileridir; saçların dökülmesiyle ortaya çıkan kelleşmede olduğu gibi saçların beyazlanması da durdurulamaz ve iyileştirilemezler Kellik bir hastalık sonucu oluşmuşsa tedavisi mümkün olabilir. Erkek cinsel hormonlarının kelliğe yol açıcı etkilerinden ötürü daha çok erkeklerde görülen bu durumu önlemek için dıştan sürülen ilaçlar gerçekte etkisizdir. Ancak saçlı deride dolaşımı arttırdıkları ölçüde saç dökülmesini geciktirebilirler.
Kepek vücudumuzdan devamlı küçük deri parçacıklarının dökülmesidir. Kafa derimizden dökülen kepekler saçlar tarafından tutulur. Nedeni derinin yağlı oluşudur. Sık şampuan kullanmak genellikle kepeği azaltır.
Aramalar: saç nedir, saçlar neden kırılır, saç dökülmesinin nedenleri nelerdir, saç bakımı