2 Haziran 2014 Pazartesi

Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) Nedir?

Beyin ve omurilik birbiri ile bir bütündür. Beyin kafatasımızın içerisinde omurilik ise omurilik kanalı içerisinde bulunur. Dış katmanlarında dura adı verilen beyin ve omuriliğin kalın dış örtüsü (zarı) bulunur. Bu sistem içerisinde bir de beyin ve omurilik sıvısı dediğimiz koruyucu ve besleyici bir sıvı vardır. Beyin omurilik sıvısına kısaca tıp dilinde BOS ya da halk diline daha yakın bel suyu gibi isimler de verilir.

Tıpkı hamilelikte anne karnında bebeği koruyan amniyon sıvısı gibi BOS'da beyinle vücut arasında bir bariyer oluşturur. Darbe ve çarpma gibi durumlarda beyin ve omurilik bu sıvı içerisinde olduğu için en az şekilde etkilenir. Özellikle beyinde ki hücre ölümleri geri dönüştürülemez olduğu göz önüne alınırsa bu sıvı hayati bir öneme sahiptir. Basit fakat oldukça etkili bir korunma yöntemidir.
beyin omurilik sıvısı, bos, bel suyu
Beyin omurilik sıvısının tek görevi beyin ve omuriliği korumak değildir. Beyin ve omuriliğe geçecek maddelerin de geçişi bu sıvıdan gerçekleşir. Aldığımız vitamin ve mineraller, kullandığımız ilaçlar ve diğer maddeler direkt olarak beyine geçmez. İlk olarak bu sıvıya geçip daha sonra beyine iletilirler. Bu sebeple bu sıvı vücuttaki 2. bir dolaşım sistemi olarak kabul edilir.

Beyin omurilik sıvısı berraktır ve içme suyu gibi renksizdir. İçerisinde protein, az miktarda hücre ve elektrolitler bulunur. Kandaki ve diğer vücut sıvılarındakine oranla bu sıvı içerisinde daha az madde bulunur.

İlgili aramalar: bos nedir? beyin omurilik sıvısının görevi nedir? bos ne işe yarar?