Reflüye Neden Olan Yiyecekler
Son zamanlarda çoğu insanda rastlanan mide reflüsü, yemek borusunun mide girişinde ki kapakçığının genişlemesiyle mide de bulunan içeriklerin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşmaktadır.
Mide içerisinde bulunan asit, safra ve pankreas sıvılarının yemek borusuna kaçmasıyla oluşan mide reflüsü mide de şiddetli yanma hissi vermektedir. Reflüyü önlemenin kişilerin kendi elinde olduğu unutulmamalıdır. Çünkü yenilen yiyeceklerin hangisinin mide de yanma hissi verdiğinin tespit edilmesi ve sonrasında bu yiyeceklerin tüketilmemesi reflü şikayetinin hemen hemen yaşanmamasına yol açacaktır. Yediğimiz gıdaların miktarı ve bu yiyeceklere eşlik eden diğer yiyecekler de reflü konusunda önemlidir. Unutmayın ki yiyeceklerin hepsi her insan da farklı bir etki oluşturacaktır.
Reflüyü tetikleyen yiyeceklerin başında asit oranı yüksek olan yiyecekler gelmektedir. Bu yiyecekler sağlıklı beslenme konusunda önemli olduğu halde bünyeleri yatkın olan insanlar da reflüye neden olmaktadır. Asit oranı yüksek olan yiyecekler portakal, limon, greyfurt, domates gibi yiyeceklerdir. Bu yiyecekler mide boş iken tüketilmemelidir. Tüketeceğiniz miktarı sınırlı tuttuğunuz zaman ve tok karnına tükettiğiniz zaman pek sıkıntı olmayacaktır.
Reflüyü tetikleyen diğer bir şey ise baharatlardır. Baharatlardan acı yeşil biber, kırmızı biber, karabiber reflüye en fazla neden olan yiyeceklerdir. Baharatlar aşırı tüketilmemelidir. Aşırı tüketildikleri takdir de reflüsü olmayan kişilerde bile reflü de olduğu gibi mide de yanmaya neden olabilir.
Özellikle kış aylarında tedavi için kullanılan nane, çok fazla yağ içeren eski kaşar, fıstık,yağlı pirzola gibi yağlı yiyecekler de reflüyü tetiklemektedir. Bundan dolayı akşam yemeklerinde ve akşam yemeklerinden sonra yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Reflüye sebep olan diğer şeyler alkol, kafein bakımından zengin olan yiyecek ve içecekler, çikolata ve gazlı içeceklerdir. Bu yiyeceklerden uzak durmasanız bile tükettiğiniz miktarı azaltmanız reflü problemini ortadan kaldıracaktır.