Bitkisel Yağlar Nasıl Elde Edilir?
Bitkisel yağlar sabit ve uçucu yağlar olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit yağlar sıkılarak elde edilmektedir. Sabit yağlar için örnek verecek olursak zeytinyağı, ayçiçekyağı, fındıkyağı bunlardan birkaç tanesidir. Sıkılarak elde edilen yağlar soğuk sıkma yöntemi ile elde edilir ve bu şekilde bozulmadan elde edilirler. Eğer ısıyla elde edilirse o yağ sabun yapmak için kullanılabilir. Uçucu yağlar koku veren yağlardır. Bunlarda lavantayağı, gülyağı, adaçayı yağı, biberiye yağı gibi yağlardır. Uçucu yağları koklamanın öğrenme kabiliyetini arttırdığı, unutkanlığı giderdiği, hafızayı güçlendirdiği bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken piyasada bir çok sahte ya da kalitesiz yağın varlığıdır. Uçucu yağlar mutlaka doğal olmalıdır. Aksi halde bir fayda görmek mümkün değildir. Lavanta yağı diye aldığınız lavanta kokan bir yağın gerçek lavanta olmama ihtimali de vardır. Lavantanın koku veren maddesini sentez yoluyla çoğaltarak bunu bir takım yağlara karıştırıp lavanta yağı diye satabilen firmalar da vardır. Bu tür yağları koku amaçlı kullanabilirsiniz fakat bundan sağlık açısından bir etki beklememek gerekir. Bu tür sahte yağları insan normal şartlar altında anlayamaz. Bir yağın sahte olup olmadığı ancak laboratuvar ortamında anlaşılabilir. Bunu da yapamayacağımız için kalite belgesi olan ve eczanelerde satılan etkinliği kanıtlanmış ürünleri tercih etmemiz gerekir.
Uçucu yağlar buzdolabında saklanmalıdır. İçinde bulunduğu kabın ağzı sıkı kapalı olmalıdır. Uçucu yağlar belirli bir zamana kadar saklanabilir. Yine saklanırken renkli şişede olmasına, ışıktan uzak durmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bitkisel yağları kullanırken şişenin ağzını her açıp kapattığımızda yağ etkinliğini bir miktar kaybeder. Ta ki hiçbir fayda vermeyene kadar. Yağı aldıktan sonra yıllarca bekleterek aynı faydayı almak mümkün değildir. Yağın da içinde bulunduğu ortamın şartlarına göre bir ömrü vardır.