2 Haziran 2014 Pazartesi

Beyin Omurilik Sıvısının (BOS'un) Görevi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Beyin Omurilik Sıvısının Görevi Nedir?

Beyin ve omurilik vücudumuza emir ve komuta eden merkezi organlardır. Bu sebeple bu hayati organların dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korunması gerekir. Dışarıdan gelecek darbelere karşı çok sert bir kemik yapı olan kafatası ile korunması yetmemiş bir de içeride bir sıvı içerisinde yer alarak doğal bir hava yastığı ile korunmaktadır.

Beynimizin ve omuriliğin tek korunması gereken tehlike darbeler değildir. Beyine girecek en ufak bir mikrop da bizim için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Vücudumuzun bağışıklık sistemi olmasına karşın beyin hücreleri kendilerini yenileyemediğinden ölmeleri durumunda vücudun diğer kısımları gibi onarılamazlar. Bunun için beyin zarı ve beyin omurilik sıvısı tarafından tamamlanan kapalı bir sistem tarafından korunurlar. Beyin omurilik sıvısı beyin zarları içerisinde bulunur ve dışarıyla bir bağlantısı yoktur.

BOS'un hayati öneme sahip diğer görevi de sinir sistemi dokusunun beslenmesini ve atıkların atılmasını sağlamaktır. Beyine ve omuriliğe doğrudan hiçbir maddenin ulaşmaması gerekir. BOS'u tam steril alan gibi görebiliriz. Buradan beyine geçen maddeler steril alandan geçeceği için beyin açısından bir sorun olmayacaktır. Aksi halde besinle birlikte beyine ulaşacak bir mikrop ölüme bile neden olabilir.